Test: microsoft

Kontroversiell datainnsamling ikke bare i Windows 10

Finnes allerede i eldre versjoner.

Kontroversiell datainnsamling ikke bare i Windows 10
Windows 10 samler allerede mye data om brukeren. Nå får eldre versjoner av Windows lignende innsamlingsprogrammer, men de kan deaktiveres. Bilde: Skjermbilde

Microsoft har rullet ut Windows 10 til mange titalls millioner brukere allerede, og mottakelsen har for det meste vært god.

Sett bort fra ett område, og det er personvern: Selskapet har måttet tåle kritikk for at Windows 10 samler kanskje litt i overkant mye data om hvordan man bruker operativsystemet. Det meste av dataen brukes helt anonymt til å forbedre applikasjoner, tilby oppdateringer og videreutvikle systemet, men også til å tilby målrettede annonser.

Les også: Vær oppmerksom på personvern i Windows 10

Det er en del av strategien om at Windows 10 skal være alltid tilkoblet og hele tiden under kontinuerlig videreutvikling, og det er fullt mulig å skru av det aller meste av datainnsamlingen – selv om brukere flest er kanskje ikke klare over dette.

Nå kan det uansett se ut til at lignende løsninger for datainnsamling kan allerede befinne seg på maskiner som kjører de eldre versjonene av Windows, nemlig 7 og 8.

Installert i det stille

En tysk journalist, Martin Brinkmann, la nylig ut et innlegg der han ser nærmere på fire nylige oppdateringer til Windows 7 og 8. Den første av disse ble rullet ut så tidlig som i april, og introduserte en såkalt Diagnostics Tracking-tjeneste. Den øker mengden data som samles inn via CEIP-programmet som skal finne løsninger til eventuelle problemer med operativsystemet. Samtidig samler den data for tredjeparts-applikasjoner.

Siden april har tjenesten fått et par oppdateringer, og det er også blitt rullet ut en separat oppdatering til Windows som utvider UAC-funksjonaliteten (som gir brukerne beskjed når et program ønsker å gjøre endringer) til å samle inn mer informasjon.

Les også: Økende personvernspress mot Windows 10

Noen av disse oppdateringene er valgfrie å laste ned og installere, mens oppdateringen som aktiverer diagnostikk-tjenesten blir i utgangspunktet lastet ned automatisk. Det er imidlertid mulig å avinstallere oppdateringer som allerede er lastet ned og installert. Deretter kan disse blokkeres fra å bli lastet ned på nytt.

CEIP-programmet kan også deaktiveres, slik at mengden data sendt til Microsoft blir betydelig redusert. Her finnes det en guide for hvordan CEIP kan skrus av.