JUSS OG SAMFUNN

Kopiene i nettleser-cachen er lovlige

Krenker ikke opphavsretten, mener EU-domstolen.

Jørn Lyseggen og Meltwater har fått medhold av EU-domstolen i et spørmål om behovet for lisenser på det som anses som midlertidige kopier av opphavsrettsbeskyttet innhold i nettlesere.
Jørn Lyseggen og Meltwater har fått medhold av EU-domstolen i et spørmål om behovet for lisenser på det som anses som midlertidige kopier av opphavsrettsbeskyttet innhold i nettlesere. Bilde: Meltwater
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juni 2014 - 11:58

EU-domstolen kom i går med en kjennelse i en rettstrid som startet 2009 og som i stor grad involverer norske Meltwater.

Meltwaters tilbyr blant annet en abonnementsbasert nyhetstjeneste der kundene får nyhetsvarsler basert på forhåndsdefinerte søkeord. Nyhetene hentes fra en rekke kilder på nettet. Striden har handlet om at Meltwater bruker innhold fra blant annet nyhetsartikler, uten å betale for dette.

EU-domstolen har blitt bedt om å vurdere et spørsmål som britisk høyesterett mener kan ha betydning også på utsiden av Storbritannia. Partene i den britiske saken er Public Relations Consultants Association (PRCA), som representerer kunder av Meltwater, og Newspaper Licensing Agency (NLA), som representerer mange aviser i Storbritannia.

Ifølge EU-domstolen handler spørsmålet om hvorvidt det er nødvendig å innhente autorisasjon fra eieren av opphavsrettsbeskyttet innhold når kopier av dette innholdet blir vist på skjermen til en nettleserbruker og lagres i mellomlageret til nettleseren.

Domstolen har kommet til at disse kopiene tilfredsstiller betingelsene for at dette er midlertidige kopier som er en integrert og essensiell del av en teknologisk prosess, og at dette kan gjøres uten tillatelse fra opphavsrettseierne.

– Vi er fornøyde med at EU-domstolen har trått inn for å sette en viktig presedens for internett-friheten på tvers av EU, sier Jørn Lyseggen, administrerende direktør i Meltwater, i en pressemelding.

– Denne dommen støtter interessene til virksomheter, teknologi og millioner av internett-brukere, og sikrer at de er beskyttet mot å bli anklaget for krenkelse av opphavsrett. Meltwater er en sterk tilhenger av opphavsrett og en levedyktig, uavhengig presse. Men vu er glade for at domstolen har tolket opphavsrettsloven på en måte som tillater innbyggerne å bruke internett uten frykt for utilsiktet krenkelse, sier Lyseggen.

– Den økonomiske nettoeffekten av denne dommen for avis- og magasinutgivere bør være nøytral. Sluttbrukerklienter som betaler for sine overvåkningstjenester i dag vil fortsatt måtte ha en lisens for innholdet de mottar, skriver David Pugh, daglig leder for NLA, i et blogginnlegg. Han skriver videre at nå som prinsippene har blitt etablert, vil NLA fortsette å samarbeide tett med Meltwater for å forsyne selskapet og dets klienter med passende lisenser for deres bruk av utgiveres innhold.

Gigaom har en lengre gjennomgang av saken her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.