WINDOWS 10

Kortere angrefrist med oppgradert Windows 10

Ikke ideelt når mange opplever problemer.

Ny startmeny til tross - mange opplever store og små problemer etter å ha installert Windows 10 Anniversary Update.
Ny startmeny til tross - mange opplever store og små problemer etter å ha installert Windows 10 Anniversary Update. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. aug. 2016 - 14:07

NEn av de gode tingene ved Windows 10, er at man kan angre seg dersom ikke oppgraderingen svarer til forventningene og problemer oppstår. Til nå har brukerne kunnet gjøre dette i 30 dager etter installasjonen.

Dette gjelder både ved oppgradering fra eldre Windows-versjoner, det vil si 7 og 8.1, og ved oppdatering til nye utgaver av Windows 10, som det til nå har kommet to av.

Fra 30 til 10 

Men med den nyeste oppdateringen, Windows 10 Anniversary Update, har angrefristen blitt kraftig redusert. 

Under punktet «Go back to your previous version of Windows» på denne siden opplyses det at angrefristen er redusert til ti dager med Windows 10 Version 1607, altså Anniversary Update.

Herfra kan man rullet Windows 10 tilbake til en tidligere versjon, i engelskspråklige utgaver av Windows 10.
Herfra kan man rullet Windows 10 tilbake til en tidligere versjon, i engelskspråklige utgaver av Windows 10. Foto: Skjermbilde

I utgangspunktet skulle man tro at det er mindre som kan gå galt når man bare oppdaterer fra en Windows 10-versjon til en annen, sammenlignet med oppgradering fra eldre Windows-versjoner. Dermed burde ikke en korte angrefrist bety mindre, selv om det man være vanskelig å se hvorfor 30-dagersfristen ikke kunne beholdes.

Men siden Anniversary Update ble gjort tilgjengelig den 2. august i år, er det tilsynelatende mange som har støtt på problemer. 

Enkelte støter på problemene allerede rett etter oppdateringen til jubileumsoppdateringen, og da er angrefristen mer enn tilstrekkelig. Men enkelte har også opplevd problemene ikke forsvinner selv om systemet har blitt rullet tilbake til forrige versjon. 

Anbefaler blokkering

Allerede i forrige uke anbefalte Windows-eksperten hos Infoworld at Windows 10-brukerne inntil videre blokkerer den automatiske oppdateringen til Anniversary Update. Men det er ikke nødvendigvis så enkelt, spesielt for brukerne av Windows 10 Home-utgaven, hvor brukerne gis betydelig mindre kontroll over Windows Update enn i mer avanserte utgaver av operativsystemet. 

I en artikkel publisert i går, skriver samme journalist at problemene er økende og at løsningene er flyktige og upålitelige. 

Brukerne opplever alt fra alvorlige problemer som at pc-en låser seg under første omstart etter oppgraderingen, til små irritasjonsmomenter hvor innstillinger som brukeren har endret, har blitt erstattet med standardinnstillingene. Andre opplever at hele diskpartisjoner har blitt usynlige.

Microsofts råd til enkelte er at de reinstallerer Windows 10 Anniversary Update helt fra bunnen av.

Antivirus-problemer

Flere sikkerhetsprodukter for Windows 10, fra i alle fall Avast og McAfee, har forårsaket problemer og i verste fall krasj etter installasjonen av Anniversary Update. McAfee opplyser at disse problemene ikke var til stede med Windows Insider-utgavene av jubileumsoppdateringen. Disse problemene kan dog løses ved at oppdaterte utgaver av sikkerhetsprogramvaren installeres, helst før installasjonen av Anniversary Update gjøres.

Heldigvis kan mange av problemene løses av brukerne selv, men det forutsetter at man vet hvordan. Mange må rett og slett få hjelp fra IT-personell eller familie og venner.

Samtidig er det mange brukere som opplyser at de ikke har støtte på problemer i det hele tatt. 

Forhåpentligvis greier Microsoft å unngå slike problemer når Windows 10 skal få den neste store oppdateringen. Dette vil dog først skje i 2017.

Uproblematisk for de fleste: Innfører strengere driverkrav i Windows 10

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.