IT-BRANSJEN

Kraftig omsetningsvekst for Huawei

Det kinesiske teleselskapet Huawei klarer seg godt så langt, til tross for amerikanske sanksjoner. I første halvår steg omsetningen med 23 prosent.

Huaweis stand på MWC 2019 i Barcelona. Illustrasjonsfoto
Huaweis stand på MWC 2019 i Barcelona. Illustrasjonsfoto Foto: Kurt Lekanger
30. juli 2019 - 05:00

Selskapet rapporterer om et salg på 401,3 milliarder yuan i årets første halvår. Summen tilsvarer over 500 milliarder norske kroner.

Huaweis salg av smarttelefoner økte med 24 prosent. Salgsveksten er overraskende, siden USA har satt selskapet under sterkt press.

– De amerikanske handlingene har skapt en del forstyrrelser, men alt i alt har det vært mulig å holde situasjonen under kontroll, sier Huaweis styreformann Liang Hua.

Selskapet selger både mobiltelefoner og annet utstyr og regnes som et av de fremste når det gjelder å levere infrastruktur til mobilnett.

Midt i handelskrigen

Selskapet står i sentrum for den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. I mai ble selskapet svartelistet av amerikanske myndigheter. De mener det utgjør en sikkerhetsrisiko og at det kan komme til å dele informasjon det innhenter med kinesiske myndigheter. Huawei avviser de amerikanske anklagene.

Resultatene viser at Huawei er i ferd med å posisjonere seg godt i markedet for utstyr til neste generasjons mobilnett, såkalt 5G, til tross for at USA har oppfordret sine allierte til å holde Huawei utenfor.

Huawei melder at selskapet har sikret seg 50 kommersielle 5G-kontrakter og levert mer enn 150.000 basestasjoner til markeder verden over, melder BBC.

Vanskelige tider

Selskapet forbereder seg imidlertid på trangere tider. Grunnlegger Ren Zhengfei sa i juni at salget av smarttelefoner hadde falt med 40 prosent i løpet av måneden og varslet produksjonskutt.

Styreformann Liang erkjenner at de amerikanske sanksjonene, som kom sent i første halvår, kan ha rammet veksten.

– Objektivt sett står vi overfor mange vanskeligheter, sier han.

Huawei var i fjor nummer to på listen over smarttelefonprodusenter, foran Apple, men bak sørkoreanske Samsung. Selskapet var også den største leverandøren av utstyr til mobilnett.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.