Kraftig SMP-prosessor fra IBM

IBM lanserte mandag Power3-prosessoren, en RISC-prosessor som skal ha to til tre ganger så høy flyttallsytelse som 450 MHz Pentium II. Selskapet lanserte også en arbeidsstasjon utstyrt med prosessoren.

IBM lanserte mandag Power3-prosessoren, en RISC-prosessor som skal ha to til tre ganger så høy flyttallsytelse som 450 MHz Pentium II. Selskapet lanserte også en arbeidsstasjon utstyrt med prosessoren.

Den første utgaven av Power3-prosessoren har en klokkehastighet på 200 MHz. Kanskje ikke så imponerende, men når flyttallsytelsen skal være mellom to og tre ganger så høy som en 450 MHz Pentium II-prosessor, er det ikke snakk om noen sinke.

Power3 er ifølge PC Week Online den første 64-bits oppfølgeren til IBMs 32-bits Power2-serie. Brikken er basert på symmetrisk multiprosesseringsteknologi (SMP) og består av åtte eksekveringsenheter. De fleste av dagens prosessorer har mellom fire og seks slike enheter. To av eksekveringsenhetene i Power3 er flytetallsenheter

Brikken, som er laget ved hjelp av 0,25 mikron prosessteknologi, inneholder 4 MB sekundært hurtigminne. Bussen mellom hurtigminnet og prosessoren arbeider ved samme klokkehastighet som resten av prosessoren, 200 MHz. Den tilsvarende busshastigheten i de nyeste Pentium II-prosessorene er 100 MHz. I de nyeste Celeron-prosessorene derimot, er hastigheten den samme som selve prosessoren, 300 eller 333 MHz.

Den nye Power3-brikken er allerede tatt i bruk en ny arbeidsstasjon fra IBM som kommer på markedet senere denne måneden. RS/6000 43P Model 260, som maskinen heter, leveres med 256 MB ECC (Error-Correcting Code) synkron DRAM som kan utvides til 4 GB, fem PCI-porter og fem harddiskbrønner. Maskinen kjører AIX 4.3.2, IBMs Unix-operativsystem. Prisen starter på 19.000 dollar.

Ifølge PC Week Online har IBM også laget noen eksemplarer av en Power3-brikke ved å bruke 0,18 mikron prosessteknologi og kobberledere. Systemer med disse prosessorene ventes å komme neste år. I år 2000 planlegger IBM en Power3-prosessor som bruker silisium-på-isolator-teknologien, noe som skal gjøre brikkene enda raskere.

Til toppen