MASKINVARE

Kraftig vekst for servere med AMD- eller ARM-prosessorer

Serveromsetningen vokser til tross for at leveransene faller en smule.

ARM-basert server: HPE Apollo 80 System
ARM-basert server: HPE Apollo 80 System Foto: HPE
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. des. 2020 - 08:00

IDC kom nylig med en rapport over servermarkedet i årets tredje kvartal. Den viser brukbar vekst både for markedet som helhet og for flere av de større leverandørene. Men mest bemerkelsesverdig er nok økningen i etterspørselen etter servere basert på prosessorer fra andre leverandører enn Intel. 

AMD og ARM forsyner seg

Riktignok er andelene i utgangspunktet ganske små, uten at IDC tallfester dette i pressemeldingen. Likevel er en årlig vekst på 112,4 prosent i omsetningen av AMD-baserte servere solid. Veksten i omsetningen av ARM-baserte servere hele 430,5 prosent i den samme perioden, noe som selvfølgelig er enda mer imponerende, selv om utgangspunktet skal ha vært lavt. 

Totalt var omsetningen i servermarkedet på 22,57 milliarder dollar i forrige kvartal. Dette var 2,2 prosent høyere enn i tredje kvartal 2019. Antallet leverte servere falt derimot med 0,2 prosent. 

Av den totale omsetningen, ble rundt 1,6 milliarder dollar brukt på servere basert på annen type prosessorarkitektur enn x86/x64, noe som er 10,4 prosent mer enn for et år siden. ARM-baserte prosessorer er omfattet av dette, men det selges fortsatt servere med helt andre typer prosessorer.

Saken fortsetter under tabellen.

Serveromsetning tredje kvartal 2020 ifølge IDC. <i>Illustrasjon:  IDC</i>
Serveromsetning tredje kvartal 2020 ifølge IDC. Illustrasjon:  IDC

Opp igjen for Dell

Dell er den største serverleverandøren, både i omsetning og antallet leverte servere, til tross for nedgang i omsetningen 100 færre leverte servere enn i tredje kvartal i fjor. Avstanden til andreplassen øker fordi HPE og joint venture-selskapet New H3C Group har negativ vekst. Sistnevnte toppen listene etter andre kvartal i år, etter at salget sviktet for Dell (for abonnenter).

Tredjeplassen er det stadig Inspur/Inspur Power Systems som innehar etter en omsetningsvekst på 7,2 prosent, til tross for nedgangs i antallet leverte servere. 

Serverleveranser i tredje kvartal 2020 ifølge IDC. <i>Illustrasjon:  IDC</i>
Serverleveranser i tredje kvartal 2020 ifølge IDC. Illustrasjon:  IDC
Når sjefen forlanger at de ansatte kommer tilbake på kontoret, finner talentene seg nye jobber, viser fersk studie.
Les også

Undersøkelse: De «uerstattelige» slutter når sjefen vil ha dem tilbake på jobb

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.