MASKINVARE

Kraftig vekst for servere med AMD- eller ARM-prosessorer

Serveromsetningen vokser til tross for at leveransene faller en smule.

ARM-basert server: HPE Apollo 80 System
ARM-basert server: HPE Apollo 80 System Foto: HPE

IDC kom nylig med en rapport over servermarkedet i årets tredje kvartal. Den viser brukbar vekst både for markedet som helhet og for flere av de større leverandørene. Men mest bemerkelsesverdig er nok økningen i etterspørselen etter servere basert på prosessorer fra andre leverandører enn Intel. 

AMD og ARM forsyner seg

Riktignok er andelene i utgangspunktet ganske små, uten at IDC tallfester dette i pressemeldingen. Likevel er en årlig vekst på 112,4 prosent i omsetningen av AMD-baserte servere solid. Veksten i omsetningen av ARM-baserte servere hele 430,5 prosent i den samme perioden, noe som selvfølgelig er enda mer imponerende, selv om utgangspunktet skal ha vært lavt. 

Totalt var omsetningen i servermarkedet på 22,57 milliarder dollar i forrige kvartal. Dette var 2,2 prosent høyere enn i tredje kvartal 2019. Antallet leverte servere falt derimot med 0,2 prosent. 

Av den totale omsetningen, ble rundt 1,6 milliarder dollar brukt på servere basert på annen type prosessorarkitektur enn x86/x64, noe som er 10,4 prosent mer enn for et år siden. ARM-baserte prosessorer er omfattet av dette, men det selges fortsatt servere med helt andre typer prosessorer.

Saken fortsetter under tabellen.

Serveromsetning tredje kvartal 2020 ifølge IDC.
Serveromsetning tredje kvartal 2020 ifølge IDC. Illustrasjon: IDC

Opp igjen for Dell

Dell er den største serverleverandøren, både i omsetning og antallet leverte servere, til tross for nedgang i omsetningen 100 færre leverte servere enn i tredje kvartal i fjor. Avstanden til andreplassen øker fordi HPE og joint venture-selskapet New H3C Group har negativ vekst. Sistnevnte toppen listene etter andre kvartal i år, etter at salget sviktet for Dell (for abonnenter).

Tredjeplassen er det stadig Inspur/Inspur Power Systems som innehar etter en omsetningsvekst på 7,2 prosent, til tross for nedgangs i antallet leverte servere. 

Serverleveranser i tredje kvartal 2020 ifølge IDC.
Serverleveranser i tredje kvartal 2020 ifølge IDC. Illustrasjon: IDC
Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.