MOBILDATA

Kraftig vekst i nordmenns mobilsurf utenlands

Norske mobilkunder utnytter at prispåslaget har forsvunnet for mange.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. aug. 2016 - 08:31

Mange norske mobilkunder har siden i våres kunnet bruke mobilen i EU-land omtrent som hjemme, uten prispåslag. Dette til tross for at EU-kravet om nasjonale priser også i utlandet, gjerne kalt «Roam like at home», ikke skal innføres offisielt før den 15. juni 2017.

Svært mange har benyttet seg av de nye mulighetene, enten ved å få seg et nytt abonnement som inkluderer gjesting uten ekstra avgifter, eller ved at de fra før har hatt et abonnement der gjesting uten ekstra kostnader har blitt inkludert i år. Fra neste år vil gjesting uten ekstra avgifter være inkludert for alle mobilkunder i EU og EØS, uavhengig av abonnement.

Både Telenor og Telia har kommet med tall som forteller om langt mer bruk av mobildata i utlandet i årets sommerferie enn i fjorårets. 

Voldsom vekst

Telia opplyser at kundenes mobildatabruk i EU- og EØS-land i juli i år var ti ganger høyere enn i samme måned i fjor. Dette til tross for at den tilsvarende mobildatabruken var dobbelt så høy i juli 2015 som i juli 2014. 

Sju av ti Telia-kunder som har selskapets «Roam Like Home»-tjeneste, benyttet denne muligheten i juli, ifølge Karl Fredrik Lund, leder for Telia Privat. Han legger til at nordmenn nå øker bruken av mobildata med 20 prosent når de er i utlandet, sammenlignet med mobildatabruken her hjemme. 

Telenor har ikke opplevd en like høy økning. I gjennomsnitt har mobildatabruken til selskapets kunder på utenlandsreise i EU- og EØS-land blitt firedoblet (økt med 300 prosent) i juli i år, sammenlignet med juli i fjor. Det er privatkundene som har økt bruken mest, 450 prosent, mens bedriftskundenes bruk har økt med 200 prosent. 

97 prosent av Telenor-kundenes mobildatatrafikk var fra EU- og EØS-land i juli. 

Rask endring i kundeatferd

− Med prisendringene har vi åpenbart fått et gjennombrudd for bruk av mobilen i utlandet. Frykt for høye mobilregninger er borte, i stedet nyter kundene å kunne bruke mobilen likt i utlandet som hjemme. Jeg kan ikke huske sist jeg har sett en så rask endring i kundeatferd, sier Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors mobildivisjon, i en pressemelding.

Både Telia og Telenor har oppgitt hvor kundene har brukt mest mobildata, målt i volum. Telia opplyser at 26 prosent av mobildatatrafikken fra EU- og EØS-land stammet fra Sverige.

Telia topp ti Telenor topp tjue
Sverige Sverige
Spania Spania
Danmark Danmark
Hellas Hellas
Frankrike Italia
Tyskland Frankrike
England Kroatia
Italia Tyskland
Kroatia Bulgaria
Polen Storbritannia
  Polen
  Portugal
  Finland
  USA
  Nederland
  Kypros
  Østerrike
  Island
  Ungarn
  Belgia

Tabellen over viser i hvilke land henholdsvis Telia- og Telenor-kundene har benyttet mobildata mest i juli i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.