Krangel om DVD-lenker

Filmindustrien prøver fortsatt å fjerne Jon Johansens DVD-knekker DeCSS fra nettet. Denne gangen får de uventet mye motstand.

Filmindustrien prøver fortsatt å fjerne Jon Johansens DVD-knekker DeCSS fra nettet. Denne gangen får de uventet mye motstand.

Det er ISP-en Verio som nekter å gi etter for presset fra filmbransjens interesseorganisasjon Motion Picture Association of America.

MPAA vant i fjor en sak der de krevde å få fjernet lenker til programmet DeCSS fra nettsiden 2600.org. DeCSS er et program som ble utviklet av blant annet norske Jon Johansen, som gjør det enkelt å omgå kopieringsbeskyttelsen CSS, og dermed kopiere DVD-plater på en datamaskin -- noe som kan true rettighetene til filmstudioene.
2600 ble tvunget til å fjerne lenkene, og MPAA har i etterkant gått etter flere de mener sprer DeCSS på nettet.


ZD Net skriver at Verio nekter å gi seg i saken, og at de har sendt brevet videre til eieren av nettstedet Cryptome som er beskyldt for å ha programmet liggende på sine sider.

Brevet fra MPAA til Verio krever at ISP-en fjerner nettsiden som inneholder kildekoden til DeCSS. Men istedenfor å adlyde, har Verio sendt brevet videre til Cryptome, slik at nettsidens eier får svare på det selv.

Verio skriver også de ikke vil gjøre noe sålenge MPAA ikke går til retten med kravet sitt, noe som ifølge ZD Net er uvanlig for en ISP å gjøre.
Spesielt mindre ISP-er har det med å fjerne nettsteder på oppfordring fra rettighetshavere, oftest av økonomiske årsaker, skriver ZD Net.

Internettilbydere i USA har lenge slåss mot rettighetshaverne for å slippe å sjekke alt innholdet som blir lagt ut på sider de står som vertskap for.

Cryptomes eier John Young sier han ikke har publisert DeCSS på sidene sine, men derimot kildekoden til beskyttelsessytemet CSS -- og det i et dokument som ikke lenger er åpent tilgjengelig.

Til toppen