WINDOWS 10

Kreativitet er det sentrale i neste utgave av Windows 10

Microsoft vil gjøre 3D-modellering til noe alle få til.

3D-grafikk og kreativitet er sentrale stikkord for den kommende Windows 10-oppdateringen.
3D-grafikk og kreativitet er sentrale stikkord for den kommende Windows 10-oppdateringen. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. okt. 2016 - 10:28

Tidlig i 2017 skal Microsoft komme med en stor, nye oppdatering til Windows 10. Den har tidligere blitt kalt for «Redstone 2», men har nå fått det offisielle navnet «Windows 10 Creators Update».

Svært mye av denne oppdateringen handler om 3D-opplevelser og -innhold. Den gamle Paint-applikasjonen kommer i en 3D-versjonen som skal gjøre det enkelt for alle å skape 3D-modeller. 

Les også: All time high for Microsoft

Paint i 3D

Det vil også være mulig å lage 3D-modeller av virkelige gjenstander ved å ta en rekke bilder av dem med en Windows-enhet, for så å redigere dem i Paint 3D. Microsoft lover å tilby tilsvarende funksjonalitet på enheter med Android eller iOS i framtiden. 

Selskapet har også opprettet et nytt nettsted, Remix 3D, som skal være et samlingssted hvor skapere kan møtes og inspireres av hverandre. Nettstedet skal også inkludere mer enn en million 3D-objekter og -modeller som kan gjenbrukes av alle i egne konstruksjoner og bilder. Dette er gjort i samarbeid med Trimble og deres SketchUp-portefølje. Men foreløpig er Remix 3D bare tilgjengelig i fem primært engelskspråklige land.

3D-støtte i Paint-applikasjonen er blant nyhetene som kommer til Windows 10 til våren. <i>Foto: Microsoft</i>
3D-støtte i Paint-applikasjonen er blant nyhetene som kommer til Windows 10 til våren. Foto: Microsoft

Remix 3D skal også bli et sted hvor Minecraft-spillere kan dele sine 3D-modeller. 

Med Windows 10 Creators Update skal også Microsofts Office-produkter få ny funksjonalitet, inkludert støtte for 3D-modeller. I PowerPoint vil man for eksempel kunne rotere objekter eller lage 3D-animasjoner.

Microsoft kunngjorde for øvrig at en hel del av den penn- og håndskriftsorienterte funksjonaliteten som ble vist fram i Windows 10 og Office under Build-konferansen i våre, nå er tilgjengelig. Dette inkluderer blant annet linjalen. Flere detaljer om dette finnes i dette blogginnlegget.

Les mer: Nå satser Microsoft på penn og blekk

Blandet virkelighet

Hvorfor 3D? Vel, Microsoft har allerede snakket mye om «mixed reality» og selskapets HoloLens-enhet, hvor kunstige 3D-objekter og den virkelige verden smeltes sammen. Men ifølge Microsoft skal Windows 10 Creators Update også gi «mixed reality»-støtte til langt billigere VR-enheter, som i første omgang vil levert av fem av de største pc-leverandørene. Forventet startpris er 299 dollar når de kommer på nyåret.

Men ikke alt handler om 3D i den kommende Windows 10-oppdateringen. Microsoft fortalte i går også om Windows MyPeople, en ny funksjon som skal gjøre det mulig å feste favorittkontaktene til oppgavelinjen i Windows og blant annet dele dokumenter, bilder og videoer med dem ved rett og slett å dra og slippe disse oppå kontakten. 

Via kontaktene skal brukerne også få se relevante eposter, lynmeldinger, delte dokumenter og annet, samlet på ett sted. 

Utviklere skal gis tilgang til programmeringsgrensesnitt for både 3D- og MyPeople-funksjonaliteten, som lar dem integrere dette med UWP-apper (Universal Windows Platform).

Leste du denne? Tusenvis av heismontører tar i bruk Hololens, kanskje også i Norge

Ny input

Dette gjelder forøvrig også funksjonaliteten som skal tilbys gjennom Surface Dial, den hockeypuck-formede enheten som Microsoft avduket i går for selskapets nyere Surface-enheter. Dette er en ny type inputenhet skal gjøre den kreative prosessen enklere. Den kan legges rett på skjermen til Surface-enheten og brukes til for eksempel zooming, fargevalg eller navigering ved at brukeren roterer eller trykker på den.

Applikasjonsutviklere kan lage egne brukergrensesnitt som dukker opp når Surface Dial legges på skjermen. <i>Bilde: Microsoft</i>
Applikasjonsutviklere kan lage egne brukergrensesnitt som dukker opp når Surface Dial legges på skjermen. Bilde: Microsoft

Som omtalt her, avduket Microsoft i går også den første alt-i-ett-maskin – Surface Studio, som også kan brukes liggende, i tillegg til en ny Surface Book.

Se også omtalen av hele Microsofts lanseringsarrangement hos Tek.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.