TIKTOK

Kringkastingssjefen har Tiktok på mobilen: – Henter færre data enn Facebook

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen er en av norske medieledere som har Tiktok installert på mobiltelefonen sin.

Kringkastingssjef Vibecke Fürst Haugen har vurdert Tiktoks datainnhenting opp mot Facebooks, og har den kinesiske appen på sin telefon.
Kringkastingssjef Vibecke Fürst Haugen har vurdert Tiktoks datainnhenting opp mot Facebooks, og har den kinesiske appen på sin telefon. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
6. feb. 2023 - 09:38

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har Tiktok installert på mobiltelefonen sin, opplyser etikkredaktør i NRK, Per Arne Kallbakk, til Medier24.

Bransjenettstedet har spurt flere mediehus om de har retningslinjer for appen, og hvilke redaktører som har appen.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er en av dem som har Tiktok installert, og etikkredaktør Kalbakk forteller at mediehuset ikke har egne retningslinjer for appen.

– Henter mindre enn Facebook

– Vi gjorde en gjennomgang da SVT (Sveriges Televisjon) la ned forbud mot appen. Da fant vi ut at hvis vi tok utgangspunkt i brukervilkårene, så samler Tiktok inn færre data enn Google og Facebook, sier Kalbakk.

Verken nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 eller nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, har appen. Sjefredaktør Gard Steiro i VG opplyser at han har appen på sin private mobiltelefon.

Appen har den siste tiden vært i søkelyset, etter at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i forrige uke innrømmet at hun tidligere har hatt den omstridte appen på sin tjenestetelefon.

Flere politikere har sagt at tilliten deres til justisministeren er svekket etter at hun siden oktober i fjor har nektet å svare klart på om hun har, eller har hatt appen installert, og lederen av Stortingets justiskomité, FRPs Per-Willy Amundsen mener at Mehl med det har undergravd Stortingets kontrollfunksjon, og sier at Tiktok-bruken hennes indirekte har satt rikets interesser og sikkerhet i fare.

NRK-huset på Marienlyst i Oslo.
Les også

NRK-ansatte med Tiktok på telefonen mister tilgang til interne systemer

Statsrådenes ansvar

I et svar på Amundsens siste av mange skriftlige spørsmål om justisministerens Tiktok-bruk i Stortinget, skriver Mehl at det er departementene som eier og forvalter statsrådenes mobiltelefoner, men at det er statsrådenes eget ansvar å sørge for at bruken av de digitale enhetene følger de rådene og retningslinjene som gjelder.

Grunnen til at justisministerens bruk av Tiktok-appen er omstridt, er at mange frykter at dataene appen samler inn, skal havne i hendene til kinesiske myndigheter, og at de sikkerhetsmessige konsekvensene av det kan være alvorlige, dersom appen installeres på telefonene til personer i samfunnskritiske stillinger.

I flere andre land er det derfor restriksjoner på i hvilken grad slike personer kan ha appen installert på mobiltelefonen sin.

Tiktok på mobil.
Les også

EU starter gransking av Tiktok

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.