SIKKERHET

Kripos: − Vi vil se flere cyberkriminelle som opererer fra Norge

Kripos tror det er store mørketall innenfor cyberkriminalitet.

Kripos-sjef Kristin Kvigne sier at vi må vente at cyberkriminelle opererer fra Norge i året som kommer.
Kripos-sjef Kristin Kvigne sier at vi må vente at cyberkriminelle opererer fra Norge i året som kommer. Foto: Javad Parsa/NTB
30. mars 2023 - 12:10

− Tidligere har de organiserte cyberkriminelle angrepet bedrifter og samfunnskritiske funksjoner fra utlandet. I året som kommer er det sannsynlig at vi også vil se organiserte cyberkriminelle i Norge.

Det konkluderer Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) som er en del av Kripos, i en fersk rapport.

Temarapporten om kriminalitet i det digitale rom er den første i sitt slag. Kripos beskriver situasjonsbildet som i dag, og våger seg på noen forventninger for 2023, oms vindel, løsepengevirus og tjenestenektangrep.

− Norske offentlige og private virksomheter vil bli rammet av løsepengevirus i 2023, konkluderer Kripos og fortsetter:

− Det er meget sannsynlig at virksomheter med tilknytning til samfunnskritiske funksjoner vil rammes av løsepengevirus i 2023, heter det i rapporten.

− Store mørketall

Det er store svingninger i antall angrep, og det siste året har blant annet krigen i Ukraina ført til en tydelig nedgang i angrep andre steder i verden.

 

Karianne Myrvold, kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge, sier at cyberkriminelle undergrunnen profesjonaliseres i et raskt tempo, at grupperingene begynner å ligne mer og mer på legitime virksomheter, og at de som opplever de samme utfordringene som vekst gjerne fører med seg.
Les også

Ny rapport: Så mye ligner cyberkriminelle grupper på vanlige bedrifter

 

Økt bevissthet og forebyggende arbeid kan også være årsaker til nedgangen, mener Kripos.

Men deler av forklaringen kan ligge i at folk lar være å anmelde denne typen kriminalitet.

− Rapporten peker blant annet på at det er store mørketall innenfor cyberkriminalitet, og lav anmeldelsesrate. Dette gjør at cyberkriminelle opplever en lav oppdagelsesrisiko, og en enda mindre sjanse for å bli straffeforfulgt, skriver Kripos i en pressemelding.

– For å bekjempe trusselen fra cyberkriminalitet er det avgjørende at sentrale samfunnsaktører samarbeider og leser situasjonen likest mulig, samt at informasjonen mellom dem flyter lettest mulig, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne i pressemeldingen.

Tror på flere angrep

− Det er sannsynlig at det totale antallet vellykkede datainnbrudd mot små og mellomstore bedrifter vil øke på grunn av spesialisering av roller og oppgaver hos kriminelle tjenestetilbydere. Samtidig som det digitale kriminelle økosystemet modnes, vil også metoder og kapabiliteter optimaliseres, skriver Kripos i rapporten.

Økt kommersialisering, og bedre verktøy, vil trolig gi flere tilfeller av svindel og bedrageri det neste året.

De kriminelle vil også bli mer opptatt av å gjemme seg. Blant annet vil seksualforbrytere i stadig større grad bruke ende-til-ende-krypterte meldingstjenester til distribusjon av overgrepsmateriale, mener Kripos.

− Endringen i ekomloven vil meget sannsynlig føre til at flere gjerningspersoner vil benytte anonymiseringsteknologier som VPN.

Inngangspartiet til Stortorvet 10 i Oslo, hvor NBBL holder til.
Les også

NBBL rammet av løsepengevirus: – Vi har ennå ikke oversikt over hvem som står bak

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.