DEBATT

– IKT-Norge må tørre å ta debatten om markedsmonopol

Christer Gundersen.
Christer Gundersen. Bilde: Friprogsenteret / montasje (digi.no)
Christer Gundersen
13. okt. 2016 - 08:05

Denne kronikken er et tilsvar til Nard Schreurs i IKT-Norges kronikk om utvikling av digitalt helsekort for gravide: – Dette er feil bruk av skattebetalernes penger

Jeg respekterer Nard Schreurs og hans kompetanse knyttet til helsesektoren spesielt og IKT-sektoren generelt, og nettopp derfor blir jeg veldig overrasket over at han ikke bruker et eneste ord på å adressere de problemene som oppstår i et marked hvor en leverandør har monopol. Selv om dette nok er et litt ubehagelig spørsmål for en representant fra IKT-Norge ber jeg Nard ta seg tid til å adressere dette neste gang, da det var et av to hovedpoenger i min tekst.

Man trenger ikke være siviløkonom for å observere at markeder med bare en leverandør ikke er bærekraftig over tid og at dette er uheldig for offentlige kunder i en situasjon uten reell konkurranse. Dette gjelder dessverre også for Csam som ellers sikkert er et ypperlig selskap.

Komisk

Det blir litt komisk når Nard Schreurs utfordrer meg til å finne en innovasjon i offentlig sektor som er gjort «uten hjelp av innovasjonen fra markedet». Mitt andre hovedpoeng var nettopp at det offentlig sjelden gjør prosjekter med skreddersøm og innovasjon uten at markedet er involvert. Jeg tar meg den frihet å gjenta: «For det første er det ikke slik at det offentlige gjennom utviklingsprosjekter gjør alt selv», sånn i tilfelle at Nard ikke har tid til å lese den opprinnelige teksten.

Jeg blir også litt overrasket når jeg leser Nards påstand om at «Innovasjon kommer sjelden fra det offentlige». Mener IKT-Norge virkelig at for eksempel Skatteetatens interne kompetansemiljø skal stå helt uten ære for de mange tjenestene som de har utviklet? Heidi Austlid i IKT-Norge har jo skrytt av Skatteetaten ved noen anledninger og Skatteetaten er jo en organisasjon som gjør akkurat det jeg peker på, de kombinerer offentlig kompetanse med ressurser fra markedet.

Det er vel også slik at produkter som eies av bedrifter som Visma, Software Innovation og Evry er utviklet i samarbeid med offentlige kunder og deres kompetansemiljøer. Hvis Nard tar seg tid til å spørre noen av disse store bedriftene er jeg helt sikker på at de er villig til å dele noe av æren for sine innovasjoner med offentlig sektor. Visma har forøvrig monopol(eller tilnærmet monopol) i flere markeder som et resultat av dette fruktbare samarbeidet med kompetansemiljøer i offentlig sektor.

Må tørre å ta debatten

Jeg vil til slutt gi ros til IKT-Norge for den jobben de har gjort med startups og gründere i Norge og det langsiktig arbeidet som Fredrik Syversen og Heidi Austlid har drevet. Når en bedrift som Kahoot gjør global suksess er det faktisk viktig å huske at nettopp IKT-Norge var en av aktørene som veldig tidlig fremmet Kahoot som en norsk aktør i et stort globalt marked.

Det er også derfor jeg mener det er uheldig at både Abelia og IKT-Norge lar være å adressere problemene som oppstår når en bedrift «har 100 prosent dekning i Norge», for å sitere Flatby i Csam fra den opprinnelige saken. 

IKT-Norge og Abelia må tørre å ta denne debatten og ikke gi tilsvar som det siste fra Nard, hvor de later som at «elefanten i rommet» ikke er der. 

Denne teksten er skrevet av Christer Gundersen som privatperson. Han er teknologisjef i Nasjonal digital læringsarena (NDLA), står bak initiativet OER Global Search og www.goopen.no. Christer har tidligere jobbet i Friprogsenteret, Microsoft og Fornyingsdepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.