– Kryptering tar knekken på Android-ytelsen

Ble Google for ivrige med sikkerheten?

– Kryptering tar knekken på Android-ytelsen
Nye Nexus 6 kommer med Lollipop installert og kryptering påskrudd, noe som kan påvirke ytelsen merkbart. Bilde: Google

Den nyeste versjonen av Android, 5.0, også kjent som Lollipop, er nå tilgjengelig sammen med flaggskipet Nexus 6.

Det er den sikreste Android-varianten hittil, med blant annet full kryptering av enheten aktivert for alle brukere. Android har hatt kryptering en stund, men tidligere måtte det aktiveres av brukeren selv, og de fleste har ikke vært klar over funksjonaliteten.

Mobilsikkerhet er imidlertid mer i vinden enn noensinne, etter NSA-avsløringene og andre sikkerhetsskandaler.

All data på nye Nexus-enheter krypteres altså i utgangspunktet, og det brukes brukerens PIN som passord, systemet kan også sette opp et eget passord til dette hvis brukeren velger å ikke låse skjermen. Den kontinuerlige krypteringen og dekrypteringen av informasjon krever at mobilens prosessor må gjøre en ekstra jobb.

Nettstedet Ars Technica tok seg tid til å teste hvorvidt krypteringen, og den ekstra belastningen på maskinvaren, påvirker enhetens øvrige ytelse.

Det ble brukt et benchmarking-program som leser hastighetene mens enheten skriver og leser data til disken. Det er under denne prosessen at krypteringen av dekrypteringen skjer. Resultatene ble sammenlignet med en egen versjon av Nexus 6-mobilen med krypteringen skrudd av.

Forskjellen er betydelig, viser det seg. Ytelsen faller med 62,9 prosent ved tilfeldig lesing av data, 50,5 prosent ved tilfeldig skriving av data, og hele 80,7 prosent ved lesing av data i sekvens. Dette er tall som brukerne kan legge merke til i daglig bruk, og vil påvirke telefonens oppførsel ved skriving og lesing av data. Det finnes naturligvis andre faktorer som avgjør ytelsen til en smartmobil, men man kan ikke undervurdere dette ene elementet.

Saken er at nyinnkjøpte enheter med Android 5.0 forhåndsinstallert, altså Nexus 6 og nettbrettet Nexus 9, har ingen mulighet til å skru av krypteringen. Det finnes imidlertid uoffisielle løsninger for dette på XDA-forumet.

Eldre mobiler og nettbrett som oppdateres til Lollipop viderefører den opprinnelige statusen til enheten, så hvis man har en ukryptert telefon, vil den fortsatt være ukryptert etter oppgradering.

    Les også: