Kulturdepartementet gir deg......AM-radio

AM-radio er FM-radioens (nesten) glemte lillebror, og nå skal Kulturdepartementet åpne for operatører på norsk langbølge. Entusiastene klør seg i hodet.

Kulturdepartementet ønsker å se den ledige kapasiteten på langbølgeradio bli utnyttet. Det vil bli utlyst konsesjon for å sende på 216 kHz, det vil si ved hjelp av sendeteknologien AM-radio. AM står for amplitudemodulasjon, til forskjell fra FM som står for frekvensmodulasjon.

Radiosendinger via amplitudemodulasjon har aldri helt tatt av i Norge, selv om det knapt selges en radio som ikke har muligheten for å ta imot slike signaler.

- Det gjenstår jo å se om det er noen som er interessert i å starte radiovirksomhet på langbølge, om det er noen som søker konsesjon, sier ekspedisjonssjef Helge Sønneland i Kulturdepartementets medieavdeling til digi.no.

Konsesjonen forventes å bli utlyst etter sommeren engang, men de som eventuelt får innvilget må være forberedt på at det er slutt på moroa om sju år. Medieavdelingens pressemelding sier at frekvensen kan komme til å bli brukt til digitale radiosendinger, og at søkere må være forberedt på at konsesjonen 'truleg ikkje vil bli fornya etter 7-års perioden'.

- Det har vært endel interesse, uten at vi egentlig har kartlagt denne. Men man kan jo tenke seg at det vil være interesserte både av kommersiell og privat karakter. Dette er et tilbud i tilfelle noen er interessert, men det er klart det er økonomiske vurderinger i forhold til dekning og oppsetting av antenner og så videre i forhold til varigheten på konsesjonen, sier Sønneland.

- Det er mye som går på AM, både på mellombølgen og på kortbølge. Det er mange som bruker AM-radio, for på vinterkveldene kan du få inn hele Europa, England, Tyskland, Danmark, Luxemburg

og Frankrike litt avhengig av forholdene. På kortbølge har du hele verden, Kina, Japan, hva som helst, sier formann i Norsk Radio Historisk Forening Tor V. D. Lende til digi.no.

Han synes det er litt merkelig at departementet nå skal åpne for flere AM-sendinger.

- Vi hadde jo en fin AM-sender på Kløfta, men den rev de ned. Rev ned både sender og mast og alt sammen, men vi fikk lov å gå opp der og hente diverse senderutstyr defra. Det er jo litt rart at de skal sette igang igjen da, når de tidligere har sagt det skal fases ut. Men det er vel slik departementet jobber, mener Lende.

AM-radio har betydelig dårligere lydkvalitet enn FM, men entusiastene er ville etter den helt spesielle lyden av for eksempel barndommens klassiker Radio Lux.

Til toppen