Kundene har begynt å stole på virtualisering

Mange bedrifter flytter hele eller deler av sitt IT-miljø over på virtuell infrastruktur.

Kundene har begynt å stole på virtualisering

IT-selskapet Tomato har opplevd en kraftig vekst de siste årene ved å satse 100 prosent på VMware produktene.

VMware leverer produkter for virtualiseringsprodukter som blant annet gjør det mulig å kjøre flere operativsystem på en og samme maskin, gjerne samtidig og gjerne forskjellige operativsystemer også.

Tomato har hentet inn en rekke av VMwares internasjonale eksperter, samt representanter fra prosessorleverandørene Intel og AMD, til Norge for å fortelle om hvordan VMware og virtualisering er i ferd med å endre IT-infrastrukturen på serverrommene til bedrifter rundt om i verden. digi.no er tilstede for å høre hva norske bedrifter bør vite om den pågående virtualiseringstrenden.

Mange har testet virtualiseringsprodukter fra VMware eller Microsoft, men det har lenge vært slik at de fleste har nøyd seg med å bruke de til å teste ut nye produkter eller som endel av utviklingsmiljøet sitt.

- For tre år siden var det mange som brukte våre produkter, men ikke i produksjonsmiljøet, sier Lars Høgberg, Nordensjef i VMware.

Det har forandret seg. En kjapp håndsoprekning blant de oppmøtte på seminaret viste at det var mange som hadde implementert VMware i sitt produksjonsmiljøet. Omtrent halvparten av hendene ble strukket i været.

Det er en lav andel i forhold til gjennomsnittskunden hos VMware.

- 87 prosent av kundene våre bruker våre produkter i produksjonsmiljøet, sier Andy Hunt, VMwares direktør for selskapets europeiske partnere.

Mange er redde for at et ekstra programvarelag mellom maskinvaren og operativsystemene skal medføre flere bugs. VMware hevder derimot at dette ikke er et problem i praksis.

- Vi har en kunde i USA som har kjørt VMware ESX server uten nedetid 1200 dager på rad, sier Andy Hunt.

VMware ESX-server er selskapets hovedprodukt. Det er en serverteknologi som gjør det mulig å installere virtuelle maskiner uten å ha et underliggende operativsystem som Windows eller Linux liggende i bunnen. ESX Server er en av kjernekomponentene i VMwares mer omfattende løsninger.

Av disse 87 prosentene som bruker VMware i sitt produksjonsmiljø, er det en stor andel som har gått så langt som å standardisere på VMware.

- 23 prosent av kundene våre sier at de har VMware som standardvalg, ytterligere 20 prosent bruker VMware som et alternativ når de vurerer hva de skal rulle ut nye serverapplikasjoner, sier Hunt.

Mange av selskapene som standardiserer på VMware virtualisering, er ifølge VMware europeiske kunder.

Å komme inn på produksjonsmiljøet har betydd mye for VMware økonomiske utvikling. De fleste kunder bruker naturlig nok mye mer penger på serverne som må stå og gå kontinuerlig, enn på programvare som bare brukes til test og utvikling.

VMware har de siste årene vokst med litt i overkant av 100 prosent i året. Det eneste unntaket var i perioden fra 2005 til 2006, da var veksten på "bare" 83 prosent.

- Vi er det kjappest voksende programvareselskapet, og har vært det siden 2003, sier Høgberg.

Legger man sammen omsetningen fra de fire siste kvartalene, kommer VMware ut med en omsetning på litt i overkant av en milliard dollar.

Som i så mange amerikanske IT-selskaper, får ikke de lokale sjefene lov til å opplyse tallene for det lokale markedet i Norge eller i Norden. Alt Høgberg kan fortelle er at det går bra, også i de nordiske landene.

- Vi ligger ikke langt etter den veksten i Norden, sier Høgberg.

- Dette dreier seg ikke lengre om en ny teknologi. Virtualisering er en moden teknologi for massemarkedet, og vi er markedslederen, sier Hunt.

    Les også: