Kunstig ansikt kan erstatte TV-verter

TV-verter kan erstattes av norsk-utviklede figurer som smiler og beveger munnen riktig. Her kan du prøve.

Kunstig ansikt kan erstatte TV-verter

TV-verter kan erstattes av norsk-utviklede figurer som smiler og beveger munnen riktig. Her kan du prøve.

I Forskningsparken ved Universitetet i Oslo holder flere små teknologiorienterte oppstartsselskaper til.

Et av disse er Inovani, et lite selskap som har utviklet en teknologi som gjør det mulig å animere virtuelle figurers ansiktsuttrykk ved hjelp av små smiletegn som for eksempel :-)

Kombinert med tale-til-tekst teknologi som selskapet lisensierer fra en tredjepart, kan selskapet levere virtuelle figurer som kan bli mer virkelighetstro når de snakker. Selskapet leverer i dag sin teknologiske løsning til blant annet websider og mobiltjenester.

I samme bygg som Inovani sitter tidligere IT-gründer Lars Monrad Krohn. Han er en godt kjent skikkelse i bransjen etter å ha startet selskaper som Mycron, Norsk Data, Tiki-Data og NCNOR. Nå lærer han IT-studenter hvordan de skal lykkes som gründere av høyteknologiske oppstartsselskaper.

    Les også:

Noen av studentene hans velger å jobbe med andre ideer, mens andre settes i kontakt med eksisterende IT-gründere for å se om de kan gjøre noe mer ut av teknologien som utvikles.

- Vi fikk i oppgave å å finne et nytt bruksområde for teknologien til Innovani og da kom vi frem til at vi ville bruke den til å skape en virtuell programleder, sier Simen Wølneberg til digi.no.

Sammen med Bo Myrås, Geir Normann og Geir Anders Nilsen utviklet de en prototype av det de kaller en "virtuell chattevert".

- I stedet for å gjøre som for eksempel TVNorge gjør med sitt Mess TV og NRK med sitt program Svisj chat der de bruker programleder, så vil vi bruke Inovani sin allerede eksisterende teknologi til å utføre programlederjobben, sier Wølneberg.

Det koster mye å produsere selv en så enkel sending som et chatteprogram på TV. Man må ha en programleder og et bemannet studio. Dersom den virtuelle programlederen slår an vil man kunne droppe mange av disse utgiftene og klare seg med en enkelt moderator som sitter forran en PC og passer på hva slags meldinger som slipper ut på TV-skjermen.

Det skal være enkelt å sette opp utstyret og gjøre klart for sending.

- Kjøreplanen kan forhåndsdefineres i et tekstdokument, sier Bo Myrås.

Innsenderne får også utvidede muligheter sammenlignet med en menneskelig programleder.

- Innsenderne kan få programlederen til å uttale det de skriver inn og man kan stemme på hvilket ansikt programlederen skal ha, sier Wølneberg.

Studentene ser også for seg andre innsparingsmuligheter og inntjeningspotensial etterhvert som teknologien får satt seg og de høster erfaringer med den. De retter seg først og fremst mot TV-kanalene.

Per i dag er dette en studentoppgave som gjøres i forbindelse med studiet ved Universitetet i Oslo, men studentene vurderer å starte opp et eget selskap for å realisere planene sine. Inovani-gründerne ser helst at de gjør det.

- De synes at ideen var så god at de oppfordret oss til å forfølge den, sier Wølneberg.

I første omgang blir det i såfall i form av en såkalt studentbedrift, en spesiell selskapsform som bare er ment å leve et år. Det registreres i Brønnøysund på lik måte som vanlige selskaper, men med noen begrensninger. Hva som skjer etter det er et åpent spørsmål, men med stor interesse fra TV-kanaler og fra private investorer er det gode muligheter for at studentene tar spranget fullt ut.

Inovani har lagt ut en demo der brukere kan prøve ut teknologien selv. Her kan man velge en virtuell figur og skrive inn hva den skal si. Legger man smiletegn inn i teksten, så vil figurens ansiktsuttrykk forandre seg i tråd med tegnet man benytter.

Studengruppen har også laget en delvis fungerende nettside som viser hvordan det kan bli seende ut når det kommer på TV-skjermen. Her kan du også laste opp egne meldinger som figuren skal uttale.

Til toppen