KUNSTIG INTELLIGENS

Her er de viktigste teknologitrendene i 2017

Road sign to future
Road sign to future Bilde: Colourbox
20. okt. 2016 - 09:25

Analyseselskapet Gartner har annonsert det de mener er de viktigste trendene bedrifter må følge med på neste år hvis de skal henge med i svingene. 

Gartner mener kunstig intelligens blir spesielt viktig, og teknologier relatert til dette har blitt viet mye oppmerksomhet i årets liste. 

Kunstig intelligens og maskinlæring

Kunstig intelligens (AI) og avansert maskinlæring er en blanding av mange ulike teknologier, som for eksempel nevrale nettverk og systemer som kan forstå naturlig språk. I tiden fremover vil kunstig intelligens bli tatt i bruk i mye større grad både i fysiske enheter – som roboter og selvkjørende biler – og i programvare, skriver Gartner i årets rapport.

Ett av områdene der kunstig intelligens vil bli spesielt viktig er innenfor det Gartner kaller intelligente apper, som kan være blant annet virtuelle personlige assistenter som forenkler ulike oppgaver og gjør brukerne mer effektive, for eksempel ved å prioritere eposter i innboksen. Det kan også være virtuelle assistenter som hjelper kunder.

– I løpet av de neste 10 årene vil praktisk talt alle apper, programmer og tjenester inneholde en eller annen form for kunstig intelligens, sier David Cearley i Gartner i en pressemelding. 

Intelligente ting som samarbeider

Kunstig intelligens og maskinlæring vil også i enda større grad bli brukt innenfor fysiske ting som selvkjørende biler, roboter, droner og forbrukerelektronikk. Og mens vi i dag har enkeltstående ting med kunstig intelligens, vil alle de smarte tingene etter hvert begynne å samarbeide med hverandre. 

Gartner fremhever også virtuell og utvidet virkelighet som en av de viktigste trendene for neste år. Bruken av VR vil ta seg kraftig opp i løpet av de neste fem årene, både innenfor forbrukermarkedet og i bedriftsmarkedet.

Digitale tvillinger

Analytikerne snakker også om det de kaller «digitale tvillinger», som er en programvarebasert modell av en fysisk ting som inneholder en rekke sensorer. Takket være sensorene i den fysiske enheten kan den digitale tvillingen gi brukeren et bilde av hvordan den fysiske enheten fungerer. Det kan for eksempel være en maskin i en produksjonsbedrift, hvor de ansatte kan feilsøke den digitale versjonen av maskinen i stedet for den fysiske. Innen tre til fem år kommer flere hundre millioner ting til å ha digitale tvillinger, spår Gartner.

I årets topp 10-liste med teknologitrender går Gartner også inn på blant annet Blockchain, talestyring og sikkerhetsløsninger. Hele listen finner du her

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.