BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lada-motor i BMW´n?

En svenske er iferd med å utvikle en emulator som lar deg kjøre alle de fete Palm-programmene på Microsofts Pocket PC-operativsystem. "Som å putte en Lada-motor i en BMW", sier Microsoft.

26. juli 2001 - 12:49
Compaq Ipaq Pocket PC
Compaq Ipaq Pocket PC. Foto: Compaq

Den svenske programmereren George Andre hevder å være i full gang med å teste programvare som lar deg kjøre Palm-programmer på Microsofts plattform Pocket PC. Emulatoren gjør det dermed mulig å kjøre mange tusen Palm-programmer på for eksempel en iPaq.

Palm er eldst og størst av de to, og har en rekke tilhengere av sitt enkle og lite ressurskrevende operativsystem og den enorme underskogen av applikasjoner. Pocket PC på sin side har muligheter for musikk, video og annen multimedia, i tillegg til enkel websurfing og kobling mot kontorapplikasjoner.


Andre sier til News.com at han får programvaren til å emulere en Palm III med 70 prosent av hastigheten til originalen. Han har planer om å selge programvaren for i underkant av 300 kroner. Den som måtte ønske å bruke emulatoren, er nødt til å skaffe seg en Palm ROM (read-only memory), som så må overføres til PocketPC-en. Den er det bare Palm som har lov å selge, så brukerne må eventuelt overføre den fra en egen maskin eller "låne" av andre Palm-eiere.

Palm m505 i krybbe
Palm m505 i krybbe. Foto: Palm Computing

En talsmann for Palm sier det har eksistert andre emulatorer for Pocket PCs forgjenger, Windows CE, i tillegg til en emulator for Windows som Palm-utviklere har tilgang på.

Han sier til News.com at han kan forstå at folk vil ha tilgang på Palm-programmene, men at det er enkelte ting som taler mot at emulatoren tar av helt.

Microsoft er ikke fullt så diplomatiske - en talsmann for selskapet sier at å kjøre Palm-programmer på en Pocket PC er som å putte en Yugo-motor i en BMW.

Yugo er det bilmerket amerikanerne tyr til når de skal fortelle Lada-vitser …

HP Jornada 540 Pocket PC
HP Jornada 540 Pocket PC. Foto: HP

- Det er teknisk mulig, men hvorfor skal noen gjøre det? Det vil være å forandre Pocket PC-en fra en kraftig datamaskin med kontor-tilkobling, musikk, Internett med mer, til noe som tilsvarer en kalender.

George Andre sier arbeidet fortsatt er på forsøksstadiet. Han håper å få emulert Palms Dragonball EZ eller VZ-prosessor, men har så langt måttet nøye seg med originalen. Han håper også å få muligheten til å synkronisere Palmen via Pocket PC-ens kabel.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.