Lærer seg dine Internett-vaner automatisk

Nettet.no er forsinket med sin nye søke- og agent-tjeneste, men lover nå en elektronisk hjelper som automatisk lærer seg hva du er interessert i.

Nettet.no er forsinket med sin nye søke- og agent-tjeneste, men lover nå en elektronisk hjelper som automatisk lærer seg hva du er interessert i.

Nettet.no var en av mange europeiske selskaper som kastet seg over teknologien til britiske Autonomy, et selskap som avduket en ny søketeknologi i fjor. Autonomy lovet mye med sine demonstrasjoner - deres teknologi klarer å se sammenhengen mellom ord og finne Internett-sider som ligner på hverandre på en langt bedre måte enn vanlige stikkord-søk gir.

Du kan få en smakebit av Autonomy-teknologien ved å Last ned deres gratis PC-baserte søkehjelper

Les mer om Nettet.no og Autonomy-teknologien:
Skal gi deg snill tanteguide på Internett
Agenter søker kunnskap mens du skriver
Autonomy har flere produkter, blant annet en pakke for å lage startsider som blant annet det norske oppstartselskapet Nettet.no har lisensiert. Lansering i april lovte selskapet, men nå er lanseringen skjøvet til 15. august.

- Ting har tatt lengre tid en ventet. Nå er vi over det verste og vil åpne en testtjeneste 15. juni. Med justeringer og sommerferie, vil vi åpne tjenesten for vanlig bruk 15. august, forteller gründer og forretningsutvikler Kjetil Mathisen til digi.no.

Men ventingen kan være verdt det, for Nettet.no lover avansert muligheter. Tjenesten skal gi deg oversikt over de fleste norske Internett-sider. Det vil være et stort utvalg internasjonale nyhetskilder, presentert på to måter:

Den første er en nyhetsside som lærer av dine surfevaner. Hvis du starter med en av Nettet.no sine nyhetsider som samler lenker om for eksempel data-nyheter, vil Autonomy-teknologien logge hva slags innhold du leser og forsøke å finne mer av denne typen innhold. Emner og relaterte nyheter du ikke leser vil forsvinne fra nyhetssiden din, lover Mathisen.

Den andre måten å navigere med Nettet.no er søking. I likhet med AskJeeves.com vil Nettet.no la deg skrive spørsmål på norsk og få servert treff. Autonomy-teknologien bryr seg ikke om språk, så treffene kan godt være engelske sider selv om du skriver på norsk, forklarer Mathisen.

Han presiserer at selskapets servere ikke vil ha oversikt over de drøyt én milliard sidene på Internett. Har du lyst å være en av dem som tester agent-teknologien til Nettet.no, kan du sende en epost til nettet@nettet.no, forteller Mathisen.

Bak nettet.no står det en gruppe privatinvestorer, blant annet Einar Nistad, som også står bak teleselskapet Sense. Selskapet skal derfor være sikret kapital og er ikke påvirket av den nye tørken i finansmarkedet, mener gründeren.
Til toppen