Lag og les e-bøker på alle platformer

Ved hjelp av enkle triks og billig programvare kan man lage sine egne e-bøker både til Palm og lomme-PC. Eller enkelt lese noen av de tusenvis som allerede ligger på nettet.

Lommedatamaskiner, såkalte personlige digitale assistenter (PDA), blir og mer vanlige. Hoveddelen av konkurransen står mellom 3Coms Palm, som
er markedsleder, og forskjellige lommemaskiner som kjører på Microsoft Microsofts PocketPC operativsystem.

Palm-brukere har lenge kunnet godte seg over tilfanget av applikasjoner for PDA-en sin, sammenlignet med det som er tilgjengelig for lomme-PC.

Og da Microsofts e-bok-satsing slo inn for fullt, var det mange Palm-brukere som fnøs, da de har kunnet fråtse i elektronisk litteratur i årevis.

Fortsatt er det slik at Palm-brukere har langt mer litteratur tilgjengelig enn de som har en lomme-PC. Mens eldre bøker uten kopirestriksjoner finnes i hopetall for Palm, er det færre som er ferdig tilrettelagt også for PC. Man kan lese dem, men da må man bruke spesiell konverterings-programvare.
Les:
E-bokformat-krigen er i gang

Kanskje er endel Palm-brukere misunnelige på lomme-PC-brukerne for at de får lov å delta i for eksempel lanseringen av Ingvar Ambjørnsens bok som
ble sluppet eksklusivt på nettet for ikke så lenge siden.

Les saken her:
Ambjørnsens billig e-bok skaper misfornøyde bokhandlere

Men det er ikke noe problem hvis man bare er villig til å slakke litt på kravene til leseropplevelsen. Alle formater kan med litt arbeid konverteres frem og tilbake, og det eneste man eventuelt mister er notatmuligheter, litt bokmerkesetting og lignende praktiske tillegg.

Lineær lesning på alle plattfomer er ikke noe problem.

Hvis du har en lomme-PC og bruker Microsofts Reader-program, som de fleste forlagene har hivd seg på, så kan du fortsatt benytte deg av de enorme bibliotekene av Palm-tilrettelagte bøker på nettet.

Selvfølgelig kan man installere plattform-uavhengig leserprogramvare, som Peanut-leseren fra Netlibrary også, men de mange Palm-bøkene i doc-format vil fortsatt være en fristelse for mange.

Palm-bøker har fil-endelsen *.pdb, mens e-bøker har det utspekulerte *.lit. Så hva gjør man for å endre det ene til det andre?

Nettstedet PDABuzz har satt seg ned og laget en utførlig beskrivelse for konvertering mellom *.pdb og *.lit.
Litt overraskende er det at man i denne prosessen får hjelp av Microsoft, men selskapet er på eiersiden i ReaderWorks.com, som er et nettsted som tilbyr forskjellig verktøy for brukere og utgivere av e-bøker.

Første skritt er å gå dit og laste ned Standard-verktøyet for Windows. Det er riktignok en beta-versjon, men skal visstnok fungere greit likevel.

Så kan man ta en runde på nettet og laste ned elektroniske bøker i *.pdb-format, og dem er det mange av. For eksempel kan man gå til MemoWare.com, der det finnes bøker i alle kategorier.

Deretter må man skaffe seg en omformer for Palm-dokumenter, og da kan man bruke WordDoc Converter 2.0 som kan hentes på for eksempel ZD Nets ´Hotfiles´-sider.

Med dette kan man redigere Palm-dokumenter inn i Microsoft Word. Så åpner du et Palm-dokument, for så å lagre det i et fomat som kan leses av standard-verktøyet fra ReaderWorks.

Ifølge PDABuzz fungerer det best å lagre dokumentene som web-sider.

Deretter er det bare å åpne e-bokverktøyet fra ReaderWorks og importere boken i webside-format, og å sette opp hvordan boken skal være i forhold
til innholdsfortegnelse, kapitler og så videre.

Ett trykk på knappen 'Build eBook', så åpnes en hjelper som tar en gjennom de siste skrittene i prosessen. Og så er det bare å trekke boken
inn i PocketPC-programmet og synke sin lommemaskin, så har man overført en Palm-bok til en lomme-PC.

Men å gå andre veien er ikke fullt så enkelt, og kanskje ikke fullt så fristende heller, da stoffutvalget er mye mindre.

- Microsoft har ennå ikke ferdigdokumentert sitt Reader-format, og da er det ikke så enkelt å konvertere skikkelig, sier Jens Andreas Huseby til digitoday.no.

Huseby er systemutvikler i det norske selskapet HelpInHand som spesialiserer seg på tilrettelegging av tjenester for håndholdte datamaskiner.

Han mener likevel at det med litt arbeid skulle gå greit å konvertere fra Reader til ren tekst og deretter til Palm-format.

- Det er mulig, men man mister jo formatering i prosessen. Men det finnes jo enkle verktøy for å formatere, dele inn i kapitler, identifisere avsnitt og så videre, så det skulle ikke være noe problem, sier Huseby til digitoday.no.

Alt som er i rent tekst-format, uten formatering, kan omgjøres til alle formater, som Palm og Reader for eksempel.

Det betyr for eksempel at alle bøkene i prosjekt Gutenberg, med litt arbeid kan puttes inn i ens lommedata - uansett merke.

En Palm-maskin kan for eksempel lese Adobe-formatet *.pdf via programmet AportisDoc. Dette er gratis i seks måneder, og koster deretter 29 dollar.
For å lage *.pdf-dokumenter må man enten kjøpe Adobe Acrobat, eller man kan gjøre det gratis. Enten via Adobes nettsider, som tilbyr 10 gratis
konverteringer, eller med programvaren Gymnast, som kan hentes her:
Les:

Dermed kan man enkelt lese Ambjørnsens nyeste på sin Palm, bare man har energi nok til å gå gjennom trinnene som skal til for å konvertere.

- Jeg synes ren-tekst-formatet er undervurdert, sier Huseby.

Til toppen