Intel Skylake

Langt flere Skylake-systemer får kjøre Windows 7

Listen til Microsoft har blitt kraftig utvidet.

Ifølge Microsoft er Windows 10 den eneste Windows-versjonen som vil kunne brukes sammen med kommende prosessorgenerasjoner. Til en viss grad gjelder dette også Skylake-prosessorfamilien til Intel.
Ifølge Microsoft er Windows 10 den eneste Windows-versjonen som vil kunne brukes sammen med kommende prosessorgenerasjoner. Til en viss grad gjelder dette også Skylake-prosessorfamilien til Intel. (Bilde: Intel)

Listen til Microsoft har blitt kraftig utvidet.

For knapt to uker siden ble det kjent at Microsoft i begrenset grad vil tilby støtte for kjøring av Windows 7 og 8.1 på de nyeste prosessorene til Intel, den såkalte Skylake-generasjonen. Kun utvalgte systemer fra større leverandører vil offisielt ha denne muligheten.

Årsaken er knyttet til at de nye prosessorene til Intel er lagd på en slik måte at det kreves mye ekstrafunksjonalitet i drivere og fastvare for at funksjonaliteten prosessorene tilbyr, skal kunne fungere i de eldre Windows-utgavene.

Omtrent samtidig med at nyheten ble kjent, kom Microsoft med en liste over Skylake-baserte systemer med støtte for Windows 7 og 8.1. Men listen besto da bare av åtte pc-modeller fra henholdsvis Dell, HP og Lenovo.

Utvidet liste

Nå viser det seg ifølge ZDNet at dette ikke var den endelige listen. Allerede nå skal antallet støttede modeller har vokst til over hundre. Dette inkluderer også modeller fra Nec, i tillegg til de tre nevnte leverandørene.

Det er pc-leverandørene selv om oppdaterer listene, og de vil trolig bli utvidet ytterligere etter hvert.

Ifølge Microsoft har disse leverandørene forpliktet seg til å gjennomføre ytterligere testing, jevnlig validering av Windows-oppdateringer, samt å utgi Windows 10-tilpassede drivere og fastvare som skal gi brukere som etter hvert oppgraderer til Windows 10, tilgang til Windows 10-spesifikk sikkerhets- og strømstyringsfunksjonalitet.

Bare midlertidig

Uansett dreier seg om en midlertidig situasjon, for Microsoft lover bare å tilby støtte for disse systemene i Windows 7 og 8.1 fram til den 17. juli 2017. Nøyaktig hva som vil skje da, er uklart. Men Microsoft anbefaler at de aktuelle systemene oppgraderes til Windows 10 før den tid.

Det er også klart at Windows 10 vil være den eneste Windows-utgaven som offisielt vil ha støtte for framtidige prosessorgenerasjoner fra både Intel, AMD og Qualcomm.

Til toppen