Lanserer plattform for ferske webutviklere

Microsoft med gratis verktøy for løsninger delvis basert på åpen kildekode.

Lanserer plattform for ferske webutviklere

Microsoft med gratis verktøy for løsninger delvis basert på åpen kildekode.

Microsoft lanserte i dag webutviklingsverktøyet WebMatrix som ifølge Morten Østbye, Developer Evangelist hos Microsoft Norge, skal senke terskelen og gjøre det raskt å komme i gang med nye nettsteder. En betaversjon har vært tilgjengelig siden i fjor sommer.

Med WebMatrix skal brukere med forskjellige kunnskapsnivåer kunne opprette, tilpasse og publisere nettsteder på Internett.

WebMatrix tar selvfølgelig utgangspunkt i Windows og en del andre Microsoft-produkter, men de nesten 40 webapplikasjonene og publiseringsløsningene er levert av partnere som tilbyr produktene som åpen kildekode.

Dette inkluderer kjente produkter som DotNetNuke, Acquia Drupal, Joomla, WordPress, phpBB og SugarCRM. Flere av disse kjøres tradisjonelt på Linux-baserte systemer, men Microsoft har i et par år forsøk å få flere til å kjøre slike løsninger på Windows. Gjerne med IIS som webserver og SQL Server som databasesystem, der hvor dette er mulig. Om ikke, vil løsningene fra Microsoft installere de komponentene, for eksempel MySQL, som er nødvendige for å få applikasjonen til å kjøre.

WebMatrix er egentlig en utvidelse av og overbygg til Web Platform Installer (tidligere Web Application Installer) som ble lansert høsten 2008. Inkludert i pakken er alle verktøyene Microsoft mener at man trenger for å kjøre et nettsted. Dette inkluderer webserver, databaseserver og webrammeverkene, samt selve WebMatrix, verktøyet for opprettelse, redigering og utrulling.

Oppretting av nye filer i WebMatrix.
Oppretting av nye filer i WebMatrix. Bilde: Microsoft

WebMatrix støtter flere programmeringsyntakser, inkludert ASP.NET Razor-kode, PHP og enkle, en-linjekommandoer (Web helpers) som raskt setter inn for eksempel en Twitter-feed eller en video.

Sammen med WebMatrix har Microsoft gitt ut en mengde veiledninger og gjennomganger for at utviklerne skal komme raskt i gang og løse utbredte utfordringer.

Selskapet har også knyttet til seg en over 30 hostingpartnere i 18 land. Disse tilbyr støtte for WebMatrix og er tilgjengelige via Microsofts WebMatrix-side. Men ingen av disse er norske.

WebMatrix kan lastes ned fra denne siden.

Ifølge Østbye planlegger Microsoft å arrangere en flere introduksjonsarrangementer for WebMatrix i Norge i tiden som kommer, blant annet ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) i Oslo.

    Les også:

Til toppen