JUSS OG SAMFUNN

Last ned «alt» fra Gopher

Debian-utvikler redder netthistorie fra tiden før weben.

30. apr. 2010 - 13:33

Debian-utvikleren John Goerzen har skrapt sammen alt han kunne finne av innhold fra Gopher. Nå tilgjengeliggjør han dokumentene, som strekker seg tilbake til tiden før weben ble til.

Goerzen samlet for tre år siden 780.000 dokumenter fra gamle Gopher-servere. Til sammen dreier det seg om 40 gigabyte med data.

Mye av dette er ikke lenger tilgjengelig noe annet sted. I et blogginnlegg forteller utvikleren at han nå tilbyr alt sammen i en komprimert fil på 15 gigabyte.

Filen sprer han med Bittorrent (lenke), og målet er at noen tar vare på dataene, helst i en allment tilgjengelig arkivtjeneste ala archive.org.

Forløper til web

Gopher er en slags forløper til nettlesere. Tidlig på nittitallet ble Gopher-protokollen brukt for å navigere blant innhold på internett.

Gjennom et menysystem ble det mulig å hente opp tekst, bilder, lyd fra et nettverk av vertsmaskiner. Enkelt forklart fungerte dette som en tekstbasert nettleser.

Gopher-navnet henspiller på to ting. Brukerne skulle «gå etter» informasjonen (engelsk «go for»). Systemet ble opprinnelig utviklet på slutten av 1980-årene for intern bruk på University of Minnesota, som har jordrotte (eng. gopher) som maskot.

I 1991 ble Gopher frigitt og tatt i bruk i stort omgang på internett, særlig i universitetsmiljøer. Senere ble Gopher fortrengt av weben.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.