Last ned ny Ubuntu Linux nå

Lover raskere oppstart og nøkkelferdig e-postserver med «Jaunty Jackalope».

Last ned ny Ubuntu Linux nå

Lover raskere oppstart og nøkkelferdig e-postserver med «Jaunty Jackalope».

Canonical, den kommersielle sponsoren til Linux-distribusjonen Ubuntu, kunngjorde denne uken at Ubuntu 9.04 «Jaunty Jackalope» ville bli tilgjengelig for nedlasting i dag. Nå er slusene åpnet. Den nye versjonen kommer i minst tre varianter, Desktop Edition, Server Edition og Netbook Remix.

Desktopversjon skal tilby betydelig kortere oppstartstid enn dagens utgave, helt ned mot 25 sekunder. Det loves forbedringer i funksjonaliteten knyttet til hvilemodus-funksjonaliten, noe som skal gi brukerne av bærbare maskiner bedre batteritid og raskere tilgang fra dvaletilstanden.

Funksjonen for automatisk kobling mellom WLAN og 3G-omgivelser skal ha fått støtte for flere nye enheter, både WLAN-kontrollere og 3G-kort.

OpenOffice.org 3 er nå inkludert. Den skal blant annet tilby bedre kompatibilitet med Microsoft Office-filformatene.

Ubuntu 9.04 leveres dessuten med en nytt varslingssystem som skal kombinere varslingsmetoder fra ulike applikasjoner og presentere denne informasjonen på en enkel og lite påtrengende måte.

Inkludert er X.Org server 1.6, som sammen med Mesa 3D DRI, version 7.4 skal tilby frie drivere for flere skjermkort. Det loves også forbedret støtte og ytelse for nyere grafikkløsninger fra AMD (ATI) og Intel.

Den nye Ubuntu-versjonen tar i bruk GNOME 2.26, som blant annet inkluderer Brasero, et nytt program for brenning av optiske medier, og en oppdatert versjon av gnome-display-properties, som skal gi forbedret administrasjon av flere skjermer. Inkludert er også versjon 2.6.28-11.37 av Linux-kjernen.

Tegneplater fra Wacom kan nå kobles til og brukes direkte uten at det kreves spesiell konfigurering.

Nytt er også muligheten for å installere operativsystemet på partisjoner med ext4-filsystemet. Foreløpig vil likevel etx3 være standard filsystem for Ubuntu.

Den nye serverversjonen av Ubuntu skal være optimalisert for å gjøre det enkelt å sette opp de vanligste tjenestene, spesielt web, print, fil, database og e-post. Det sistnevnte skal nå leveres som en nærmest nøkkelferdig pakke som består av dovecot og postfix, med støtte for SMTP, POP3 og IMAP med sikkerhetsfunksjonalitet som TLS og SASL.

Serverversjonen skal også gjøre det enklere å eksperimenter med nettskyløsninger. En tidlig versjon av Eucalyptus er inkludert. Den skal gjøre det mulig for en serveradministrator å bruke egne servere til å rulle ut, eksperimentere og este sin egen private nettsky som passer med Amazon EC2 API.

Det loves dessuten forbedret virtualisering med de nyeste KVM-egenskapene, klyngestøtte for filserveren Samba og forbedret integrasjon mellom OpenChange og Microsoft Exchange.

Ubuntu Server Edition skal nå være testet av Canonical med 45 av de mest populære modellene i mellomklassen fra IBM, Dell, Sun og HP.

Hele Ubuntu Netbook Remix vil med 9.04-utgaven for første gang kunne lastes ned til et USB-basert flashminnedrev direkte fra Ubuntus nettsted. Brukerne kan installere operativsystemet på en rekke av de mest utbredte mini-bærbare maskinen på markedet, inkludert Acer Aspire One, Asus Eee PC 1000 og Dell Mini 9.

Den nye versjonen tilbyr raskere oppstart og et brukergrensesnitt som er spesielt tilpasset denne typen maskiner. Dette betyr blant annet at brukerens favorittapplikasjoner og -nettsteder bare er ett klikk unna.

Ubuntu 9.04 er nå tilgjengelig for nedlasting via denne siden.

Til toppen