LCD-skjerm for bruk i sollys

NEC har utviklet en LCD-skjerm som skal kunne vise livaktige farger selv i direkte solskinn.

NEC har utviklet en LCD-skjerm som skal kunne vise livaktige farger selv i direkte solskinn.

De fleste som har forsøkt å benytte en bærbar PC utendørs, vet at det kan være ganske håpløst - ikke minst hvis det er solskinn. Fordi sollyset er så sterkt i forhold til lysstyrken til LCD-skjermen i PC-en, blir det vanskelig å se detaljene på skjermen. Treffer sollyset skjermen direkte, blir det reflektert slik at brukeren gjerne blendes. Solbriller hjelper selvfølgelig ingenting.

NEC LCD Technologies annonserte fredag at selskapet har begynt å levere testeksemplarer av en ny 5,5-tommers LCD-modul, som skal kunne levere livaktige farger selv i direkte sollys. Den er ikke stor nok til å brukes i annet enn relativt små, bærbare enheter, men gir håp om at problemet med sollys kan løses også for PC-brukerne.

Modulen, som blant annet består av et LCD-panel med QVGA-oppløsning (320 x 240), kalles NL3224BC35-22 og vil bli kommersielt tilgjengelig i juni i år. Teknologien som skal gjøre modulen brukbar selv ved vanskelige lysforhold, kalles Super-Transmissive Natural Light Thin Film Transistor (ST-TFT). Skjermen kan vise 262.144 ulike farger.

LCD-modulen har et lysstyrke på 750 cd/m2. Det tilsvarende tallet for dagens utgave er 400 cd/m2. Kontrastforholdet skal være forbedret fra 400:1 til 500:1. Skjermens overflate skal ha et lavt reflektivitetsnivå og effektforbruket er begrenset til 3,75 watt. Modulen skal være mekanisk kompatibel med forgjengeren.

LCD-modulen skal kunne brukes i miljøer hvor temperaturen varierer mellom -10° C og 70° C. Modulen veier 215 gram.

Til toppen