Lei Hollywood-filmer på nett for kr. 9,-

En ny videoutleie-tjeneste i Taiwan lar deg se tusenvis av filmer helt fra 1920, for én dollar stykket. Filmselskapene har kanskje ikke rukket å reagere ennå?

En ny videoutleie-tjeneste i Taiwan lar deg se tusenvis av filmer helt fra 1920, for én dollar stykket. Filmselskapene har kanskje ikke rukket å reagere ennå?

Et nytt nettsted i Taiwan har lagt ut tusenvis av langfilmer, alt fra James Bond-serien og Hitchcocks klassikere til nyere filmer som Shrek og Matrix, på Internett. Der kan du leie dem for én dollar stykket.

Det er ikke snakk om noe vanlig warez-nettsted med et par filmer lagt ut, Movie88.com ser ut som en stor, seriøs operasjon, med tusenvis av filmer i noe som må være en enorm serverpark med vanvittig båndbreddetilgang. Selv etter at tjenesten ble nevnt på diskusjonsforumet Slashdot, var sidene stort sett oppe, og vi kunne logge oss på og se James Bond; From Russia with Love på datamaskinen (se faksimile nederst på denne siden). Tjenesten skriver selv at alt materiale på sidene er lovlig og ikke hindret av copyright-spørsmål ifølge kinesisk lov. De tilbyr likevel et skjema der rettighetshavere som mener å ha blitt forulempet av tjenesten kan sende inn sine klager.


digi.no har testet tjenesten, som tilbyr en kreditt på fem dollar når du oppretter en konto. Dermed kan du se fem filmer på datamaskinen din, uten å måtte betale for det. Det er nok ikke noe filmselskapene er så glade for, sannsynligvis.

Nå er det ikke så veldig interessant å sitte foran PC-en og se Lawrence of Arabia i et vindu som bare er få centimeter stort. Movie88.com viser filmene i Real-format, i et vindu du ikke får lov å manipulere med den siste spilleren i alle fall.

Dessuten er det store synkfeil, slik at dialogen ligger opptil 10 sekunder etter bildene, og da er det heller trybelt (som betyr grått og trist, ifølge ordboka). Vi kikket på filmene i 350 kbps-hastighet, og bildene var forsåvidt OK. Det skal være umulig å laste ned filmene, men det er det selvfølgelig ikke. Med litt kløkt og finesse kan man finne adressen filmen streames fra, og laste ned filen eller rett og slett bare "fange" den analogt og lagre den for senere bruk.

Filmselskapene har hittil ikke gått offentlig ut og kommentert denne tjenesten, men det kan antas at det er hektisk aktivitet i korridorene for å finne ut måter å stoppe Movie88.com på.

Til toppen