Lei ut én farge om gangen på fiberkabelen

Nortels "Managed Wavelength Services" gjør det mulig for operatører å leie ut én farge om gangen på sine optiske nett. Det betyr dedikert båndbredde i sprang på 155 Mbps.

Tjenesten bygger på teknologi nedfelt i utstyr som Nortel overtok da det kjøpte Xros i mars i år. Nortel har de siste årene definert seg som et IP-selskap, og spesialiserer seg på nye tjenester og utstyr innen fiberoptikk.

Tjenesten demonstreres på den pågående National Fiber Optic Engineers Conference (NFOEC) i Denver i delstaten Colorado. Den er allerede i drift hos to nordamerikanske operatører, og vil implementeres hos en tredje i løpet av fjerde kvartal.

Som "Metro"-tjeneste, det vil si over kortere avstander, gis operatører anledning til å dedikere båndbredde til sin kunder i sprang på 155 Mbps. Som stamnettjeneste er spranget 2,5 Gbps.

Det laveste spranget vil i praksis si at kunden får disponere én bestemt farge i en fiberforbindelse. Nortels materiale bruker også et annet bilde: Du får ditt eget hårstrå i fiberkabelen.

Nortel sier at både operatørene og deres kunder vil tjene på salg eller leie av dedikert båndbredde i små sprang. Båndbredde vil kunne leies etter behov, kapasiteten vil kunne utnyttes bedre, og prisene vil kunne senkes sammenliknet med dagens ordninger for faste linjer og "mørk kabel". Sikkerheten blir også bedre, siden ingen andre har tilgang til den fargen som frakter kundens IP-pakker.

Nortel regner også at operatører vil kunne lage pakker der "styrt bølgelengde" kombineres med andre tjenester. Det nevnes spesielt ordninger for oppstartselskaper som trenger en løsning umiddelbart, interimløsninger for selskaper mens de utvider sitt eget nettverk, og løsninger for katastrofeberedskap.

Ellers vil "styrt bølgelengde" kunne ligge til grunn for nye ordninger for høyhastighets internettilgang, lagringsnett som bedriftsrettet tjeneste, sikre koplinger mellom atskilte lokale nettverk, utvidede private nett og så videre.

Nortel tar sikte på å bygge standardløsninger for flere av disse pakkene, og tilby dem og den grunnleggende tjenesten for styrt bølgelengde under samlebetegnelsen "Managed Optical Services".

Ifølge Johan Solem som leder Nortels norske kontor, er det foreløpig ikke aktuelt med spesielle framstøt for å få norske operatører til å drive med Managed Wavelength Services.

Les mer om fiberoptikk:


Fiberoptikk billigere enn kopper i store lokalnett
Overfører to timers video på et halvt sekund
Fra gigabit til terabit
Nortel satser stort på optiske svitsjer
Lucent og NTT sammen om testsenter for Softswitch
Cisco kjøper fiberoptikk-selskap for 6,9 milliarder dollar

Til toppen