Lenge leve de gode kjøpmennene

Vi møtte opp i dressene våre og opplevde at investorene kunne like mye om Internett som oss selv. Dermed tok jeg meg en tur innom Haugen Bok i stedet.

Vi møtte opp i dressene våre og opplevde at investorene kunne like mye om Internett som oss selv. Dermed tok jeg meg en tur innom Haugen Bok i stedet.

Jeg jobber for tiden med en kjøpmann. Det handler om en butikkjede som skal på nettet. Gründeren - kjøpmannen - er fortsatt virksom i selskapet. Han har tent skikkelig, og det er selvfølgelig både utfordrende og inspirerende å jobbe med slike.

En av de tingene jeg har vært med på sammen med kjøpmannen, er å presentere vårt nye internettkonsept for en investorgruppe.

Vi møtte opp i dressene våre og presenterte i vei.

Vi snakket om Internett, om verdikjeder, om å rekonstruere forretningsprosesser, og deretter presenterte vi konseptet.

Investorene stilte også i dress. Det tok oss mindre enn ett minutt å finne ut at investorene visste like mye som oss om Internett, verdikjeder og rekonstruerte forretningsprosesser. Slikt opplever vi sjelden.

Da vi kom frem til rosinen i pølsa - selve konseptpresentasjonen - hadde jeg mistet motet. Uansett hvor mye jeg prøvde meg med sjarme, engasjement, historier, latter og hopp og sprett og tjo og hei, så stod det dønn stille. Investorene lot seg ikke bevege.

Da det hele var over, og jeg hadde svettet en halvliter eller to, og investorene hadde fått svar på noe de ville ha utdypet nærmere, snudde de seg mot min venn kjøpmannen og sa omtrent som følger: "Dette er et klokt og vel gjennomtenkt konsept. Vi er imidlertid av den oppfatning at det er én faktor som er viktigere enn alt annet, og det er godt kjøpmannskap. Hvordan er det med deg? Vil du spille en aktiv rolle i det nye internettselskapet? Blir du med videre?"

Denne lange innledning kun for å hylle en annen kjøpmann - en sunnmøring; Haugen i Volda. Jeg kommer nettopp fra haugen.no, 1.039 kroner fattigere. Jeg klikket på et banner(!)

"Bokskred 80%", stod det på banneret.

Etter handelen tok jeg turen innom bokkilden.no, tanum.no, bokus.no og lauritzen.no. Ikke ett ord å finne noen av stedene om Bokskred eller Mammut. Ikke så mye som en bitteliten tilbudsaktivitet engang.

PS: Godt kjøpmannskap er utvilsomt viktig, i hvert fall om man er interessert i å tjene penger på Internett, og ikke bare på børs.

PPS: For et års tid siden var jeg på et internettseminar hvor sjefen for Haugen Bok, Harald Haugen, var invitert. Han åpnet som omtrent slik: Jeg skal fortelle dere om Haugen Bok sin nettsatsning, men jeg kommer ikke til å presentere regnskaper og budsjetter - dere får ikke vite ett eneste tall. Men husk på en ting: Jeg er sunnmøring og vi sunnmøringer holder ikke på med det samme år etter år, hvis ikke vi tjener penger på det.

PPPS: En amerikansk undersøkelse viste nylig at billigere priser på Internett er den faktoren som mer enn noen annen ville fått flere til å handle på Internett. Det skulle bare mangle!

Til toppen