Søketjenester

Likevel ingen Google-utfordrer fra Wikipedia

Har ingen planer om noen separat søketjeneste.

Wikimedia-stiftelsen skal nok jobbe med søk, men ikke som et helt nytt prosjekt, og først og fremst for å gjøre stiftelsens eget, åpne innhold lettere å oppdage.
Wikimedia-stiftelsen skal nok jobbe med søk, men ikke som et helt nytt prosjekt, og først og fremst for å gjøre stiftelsens eget, åpne innhold lettere å oppdage. (Bilde: Wikimedia Commons. Montasje: digi.no (CC BY-SA 3.0))

Har ingen planer om noen separat søketjeneste.

Til tross for tilsynelatende god dokumentasjon, skal meldingene om at Wikipedia skak tilby en ny tjeneste for søk på internett, som en konkurrent til blant annet Google, være basert på en misforståelse. Også digi.no skrev om nyheten tidligere denne uken.

Prosjektet

Stiftelsen som utgir Wikipedia, Wikimedia Foundation, skriver nå i et blogginnlegg det riktignok er mye som foregår i tilknytning til søk og oppdagelse i stiftelsens prosjekter. Men dette handler primært om å gjøre det åpne innholdet, som prosjektene tilbyr, mer tilgjengelig.

– Vi har til hensikt å forske på hvordan Wikimedia-brukere søker, finner og engasjerer seg med innhold. Denne essensielle informasjonen gjør det mulig for oss å gjøre kritiske forbedringer knyttet til oppdagelse på Wikimedia-prosjektene, heter det i blogginnlegg.

Stipendet som har blitt nevnt i forbindelse med de angivelige planene om en stor søketjenesten, skal i virkeligheten være øremerket Discovery-teamet til Wikimedia, som ble opprettet i april i fjor, som har en rekke mål, inkludert å forbedre brukeropplevelsen på hovedforsiden, https://www.wikipedia.org/.

Ingen crawler

– Hva er det vi ikke gjør? Vi bygger ikke en global crawler-søkemotor. Vi bygger ikke enda et separat Wikimedia-prosjekt. Vi er tro mot vår misjon om å hjelpe verden med å få tilgang til og samhandle med fri kunnskap, heter det i blogginnlegget.

– Til tross for overskriftene forsøker vi ikke å konkurrere med andre plattformer, inkludert Google. Som en non-profit-virksomhet er vi ikke-kommersielle og støtter åpen kunnskap. Vårt fokus er den kunnskapen som det har blitt bidratt med på Wikipedia-prosjektene.

Til toppen