BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux 2.2 klar over nyttår

Med 2.2-versjonen kan Linux fortsette sitt stormangrep på Windows NT og de andre operativsystemene. digi.no bringer deg listen over de viktigste nyhetene.

Einar Ryvarden
23. des. 1998 - 12:36

Gratis-operativsystemet Linux får et nytt puff i ryggen når den store oppgraderingen 2.2 slippes tidlig til neste år. En lang rekke nyheter vil ifølge forhåndsrapporter rette opp tidligere problemer og utvide operativsystemets evne som brobygger mellom andre miljøer.

Her er listen over de viktigste nyhetene i Linux 2.2:

Filsystemer: Linux 2.2 vil kunne lese og skrive til harddisker som styres av filsystemene til Windows NT, Windows 98 og Windows 95. Ønsker du å kjøre Windows NT eller Novell Netware på samme maskin som en Linux-server, blir dette mulig med et nytt tillegg fra Calendra Systems. Linux 2.2 kan også bruke filsystemet til FreeBSD, SunOS og Sun Solaris.

Ifølge amerikanske PC Week vil Linux 2.2 også inneholder et nytt filsystem som heter Coda, utviklet av Carnegie Mellon-universitet. Coda gir bedre sikkerhet og bruker caching for å redusere tapet av data når mobile brukere eller andre mister forbindelsen.

Grensesnitt: Det kommende "Gnome"-grensesnittet er ikke med i 2.2-versjonen, men går i betaversjon nå. Grensesnittet skal etter ryktene likne mye på Windows og er basert på komponentstandarden Corba.

Linux sliter imidlertid fremdeles med et stort handikap; uten en stor leverandør som kan tilby support 24 timer i døgnet er mange IT-sjefer nervøse for å la Linux håndtere de viktigste oppgavene. Dette kan være i ferd med å rette seg. Som digi.no skrev tirsdag ser det nemlig ut til at selveste IBM planlegger å tilby brukerstøtte sammen med Linux-distributøren Red Hat (se peker til relatert artikkel i margen til høyre).

Andre nyheter:

  • Optimalisering for nye Intel-, AMD- og Cyrix-prosessorer
  • Kraftig forbedret ytelse på flerprosessor-maskiner
  • Støtte for RAID-lagring over flere disker
  • Bedre støtte for eldre PC-er, blant annet MCA-buss
  • Utvidet PCI-støtte (men mangler USB-støtte)
  • Bedre støtte for TV-kort og digitale kamera
  • Støtte for IP versjon 6 og SPX

For mer informasjon, se pekere i høyre marg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.