BEDRIFTSTEKNOLOGI

Linux 2.6 ventes i desember

Mannen som med ansvar for neste utgave av Linux-kjernen mener at den nye utgaven vil bli ferdig i år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2003 - 11:28

Andrew Morton, en av Linus Torvalds' høyre hender, sier i et intervju med News.com denne uken at dagens testutgave av Linux 2.6-kjernen, 2.6.0-test10, bør være den siste og at 2.6.0 vil dukke opp innen slutten av året "med mindre hjulene faller av på en alvorlig måte".

    Les også:

Versjon 2.6 av Linux-kjernen vil inneholde en rekke forbedringer. Blant annet skal den skal den kunne utnytte systemer med mange prosessorer på en langt bedre måte enn dagens versjon, 2.4, som kom i januar 2001.

- 2.4-kjernen begynner egentlig å slippe opp for damp ved fire eller åtte prosessorer. Med 2.6 ville jeg bli overrasket hvis det er noe som hindrer den i å skalere til 32, sier Morton.

Morton mener at 2.6.0-kjernen vil være mye bedre testet når den kommer enn det som var tilfellet for 2.4.0.

- Jeg tror 2.6.0-test10 er i omtrent det samme modenhetsklasse som det 2.4.17 var, sier han.

Hvor raskt 2.6-kjernen vil bli tilgjengelig i de kommersielle Linux-distribusjonene, vil nok variere. Trolig vil de fleste vente til det er kommet et par mindre oppdateringer som fjerner de verste barnesykdommene. Andre, slik som Red Hat Enterprise Linux, vil trolig ikke ta i bruk Linux 2.6 på minst et år. Samtidig har både SuSE og Red Hat allerede hentet ut funksjonalitet fra 2.6-kjernen og implementert den i egen utgaver av 2.4-kjernen som følger med distribusjonene. Det en del nå frykter er at de ulike versjonene av kjernen er blitt utviklet i ulike retninger, slik at det oppstår kompatibilitetsproblemer.

- Det er alltid en risiko for at SuSE-kjerner vil oppføre seg annerledes enn Red Hat-kjernen. Vi taper hvis det skulle skje, sier Morton.

Han legger til at det også er et mål å redusere forskjellene mellom 2.6-kjernen og den langt mer eksperimentelle 2.7-versjonen. Dette skal delvis bety å flytte nyheter i 2.7 over til 2.6, men vel så ofte å sørge for at forbedringer som gjøres i 2.6 også implementeres i 2.7, slik at de samme problemene ikke må løses to ganger.

Morton mener at arbeidet med å synkronisere produksjonsutgaven og utviklingsutgaven er noe som ikke har vært godt nok når det gjelder versjon 2.4.

En beskrivelse av de viktigste nyhetene i Linux 2.6 finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.