Linux-bruk doblet i 1998

Markedsandelen til gratis-operativsystemet Linux er doblet i løpet av året. Linux brukes nå mer enn alle andre Unix-versjoner til sammen, viser en ny analyse fra IDC, som mener det høye Windows NT-salget skyldes NTs egne handikap.

Minst en av seks servere bruker nå Linux, hevder analyseselskapet IDC i en fersk rapport. Bruken av Linux har eksplodert i løpet av året og gratis-operativsystemet har nå en markedsandel på 17,2 prosent, ifølge den amerikanske nyhetstjenesten Cnet.

Usikkerheten i tallene skyldes at IDC bare måler salget fra selskaper som distribuerer Linux på CD - de virkelige brukertallene er høyere fordi et ukjent antall brukere laster ned Linux helt gratis over Internett.

Både IDC og Gartner Group mener den viktigste grunnen til at så mange har tatt i bruk Linux er en voksende misnøye med Microsoft og deres produkter. Dessuten gir Linux høy ytelse, det er meget stabilt, og sist men ikke minst er operativsystemet gratis eller nesten gratis. Mange brukerne setter dessuten pris på å kunne endre kildekoden selv, en mulighet som ikke finnes i kommersielle produkter, poengterer IDC.

Ifølge IDC vil det bli solgt totalt 4,4 millioner server-operativsystemlisenser i 1998, mot 3,5 millioner i 1997. Linux har hoppet fra 236.000 til 748.000 solgte lisenser i år. Når man legger til et stort antall gratis nedlastede lisenser, fremgår det at Linux er mer utbredt enn alle de andre Unix-versjonene til sammen. Dette skyldes to faktorer - at Linux finnes for en rekke maskintyper, blant annet Intel, og at Linux er gratis og brukes på en rekke mindre servere. Kommersielle Unix-versjoner brukes gjerne på de største og dyreste serverne.

Det finnes ingen tall for hvor mange som bruker Linux i Norge. På Internett-sidene til den norske brukerorganisasjonen forteller Telenor Gule Sider, Telenor Novit, spilleverandøren Funcom og ingeniørselskapet Reinertsen at de er meget godt fornøyd med operativsystemet.

Samtidig mener IDC at det høye Windows NT-salget langt på vei faktisk skyldes operativsystemets dårlige ytelse. Hadde større brukere planlagt og organisert sin IT-virksomhet bedre, hadde de samlet oppgavene på noen få store Unix-servere. I stedet løser de NTs skaléringsproblemer og dårlige evne til å håndtere flere oppgaver samtidig med å kjøpe flere servere og NT-lisenser.

IDC gir et eksempel på NTs dårlige ytelse, selv om sammenlikningen ikke omhandler to like servere: Et større Unix-system har ingen problemer med å takle 5.000-10.000 samtidige e-postbrukere, mens det største antall brukere IDC noen gang har registrert på en NT-server er 300-400 brukere.

Til toppen