BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lisensutfordringer for H.265-video åpner for konkurrentene

Øker interessen for royaltyfrie løsninger.

H.265-teknologien er godt egnet for høyoppløst videoinnhold, ikke minst levert over internett. Men nyskapt forvirring rundt lisensieringen kan bremse utbredelsen.W
H.265-teknologien er godt egnet for høyoppløst videoinnhold, ikke minst levert over internett. Men nyskapt forvirring rundt lisensieringen kan bremse utbredelsen.W Bilde: Samsung, digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. aug. 2015 - 14:25

Mens videokomprimeringsteknologien H.264 for lengst har etablert seg som en bransjestandard, er det langt fra sikkert at etterfølgeren, H.265/HEVC, vil oppnå det samme.

Som digi.no tidligere har omtalt, er det minst to grupper som hver for seg vil kreve inn royalties for bruk av H.265. Dette betyr trolig økte kostnader.

Men ifølge CNET dekker heller ikke patentpoolene til disse to gruppene, MPEG LA og HEVC Advance, alle videopatentene til selskaper som Sony, Panasonic, Sharp, Toshiba, LG Electronics og Microsoft.

Det er derfor ikke usannsynlig at det vil bli dannet enda en gruppe for innkreving av lisensavgifter.

Bakgrunn: H.265-kodeken blir dyr å bruke

4K

Samtidig er det behov for mer effektive videokomprimeringsteknologier enn H.264. Dette skyldes at vanlig HD-film (1920 x 1080 piksler) ikke lenger er det ypperste man kan får. 4K-formatet (3840 x 2160 piksler) er på full fart inn.

Med fire ganger så mange piksler per bilde betyr 4K at informasjonsmengden som må sendes over internett, blir firedoblet, dersom man bruker samme komprimeringsteknologi som i dag.

Med nyere komprimeringsteknologier som H.265 og Googles VP9, behøver man bare å oversende halvparten så mye data. Men det er relativt bred enighet om at H.265 slår VP9 når det gjelder bildekvalitet.

Det meste av innholdet i YouTube overføres i dag likevel som VP9 til nettlesere med støtte for denne kodeken.

– Jeg mener HEVC Advance-kunngjøringen har fått selskaper til å se på en rekke alternativer. HEVC Advance fører til enda en faktor som må vurderes, en ekstra kostnad som må veies må ytelsesforbedringen til HEVC/H.265, sier Matt Frost, partnersjef i Googles Chrome Media-team, til CNET.

VP9 på YouTube: – Topp kvalitet, halve båndbredden

Flere alternativer er dog under utvikling.

Thor

Cisco kunngjorde nylig at selskapet er i ferd med å utvikle en ny, royaltyfri videokodek som kalles for Thor.

Begrunnelsen er at bransjen trenger en neste-generasjons kodek med høy kvalitet som kan brukes overalt, blant annet i Ciscos egne videokonferanseprodukter.

Thor-programvaren er utgitt som åpen kildekode.

Daala

Daala er på sin side et prosjekt som blant annet Mozilla og Xiph.Org Foundation står bak. Målet med prosjektet er å tilby et digitalt medieformat som fritt kan implementeres, brukes og distribueres. Samtidig skal det være teknisk overlegent H.265.

NetVC

Både Cisco og Mozilla har dessuten bidratt med sine respektive komprimeringsteknologier til NetVC, en foreslått IETF-standard (Internet Engineering Task Force) for strømmende video.

De to aktørene mener at det er større mulighet for at NetNC vil oppnå bred støtte, siden den utvikles gjennom en åpen standardiseringsprosess med flere partnere, enn teknologier som Googles VP9, som kontrolleres av ett selskap.

Planen er at NetNC skal fullføres i 2017.

VP10

Til CNET forteller James Bankoski, teknologiproduktsjef for Chrome Media i Google at selskapet er i gang med å utvikle ytterligere en generasjon av VPx-kodeken, som Google fikk rettighetene til da selskapet kjøpte On2 Technologies i 2010.

Med VP10 håper Google å kunne ytterligere halvere båndbredden som er nødvendig for å overføre en video med en viss kvalitet, sammenlignet med VP9. Håpet er å kunne nå dette målet innen utgangen av 2016.

Les også: Bred støtte for Googles nye videokodek

 

Maskinvarestøtte

Videoomkoding og –dekoding krever mye regnekraft dersom man bruker vanlige CPU-er. Spesielt på mobile enheter med batteridrift og begrenset CPU-kraft, er dette ugunstig.

Dette problemet kan løses ved at brikkesettene får innebygd maskinvarestøtte for den enkelte kodek, noe som gjør at omkodingen og dekodingen kan gjøres langt mer effektivt.

De aller fleste enheter, fra mobiler til tv-er, har støtte for H.264 innebygd i brikkesettet. Mange nyere modeller har dessuten støtte for både VP8 og VP9.

Men ifølge CNET gjelder dette ikke enheter fra Apple og Microsoft, som hele tiden har vært skeptiske til å støtte VPx-teknologiene til Google – offisielt fordi de ikke har tillit til at teknologiene ikke er berørt av patenter som Google ikke kontrollerer.

Mer om H.265: Halvert datamengde med nytt videoformat

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.