FORBRUKERTEKNOLOGI

Livsstils-pc-er med forenklet sikkerhet

Lenovos nye bærbare tåler uvøren behandling, og kjenner brukeren på ansiktet.

Lenovo U160 er en kompakt lettvekter med 11,1 tommers skjerm, Windows 7 og HDMI-utgang.
Lenovo U160 er en kompakt lettvekter med 11,1 tommers skjerm, Windows 7 og HDMI-utgang.
29. juni 2010 - 11:19

Lenovo sier de sikter mot «web 2.0-generasjonen» med tre nye bærbare pc-er i Ideapad-familien beregnet på forbrukermarkedet. I tillegg til livsstil, spiller markedsføringen på at maskinene er konstruert slik at de tåler mye farting og uvøren behandling, og på brukervennlige sikkerhetsegenskaper.

Sikkerhetsegenskapene omfatter en teknologi kalt «Veriface»: I stedet for at brukeren skal gå rundt og huske en mengde passord og brukernavn, er pc-ene utstyrt med «videoøye» (et innebygget webkamera på 1,3 millioner bildepunkter) og programvare for ansiktsgjenkjenning.

Ved førstegangsbruk lar man pc-en registrere et ansikt. Deretter kan man logge på uten passord: Man slipper bare inn til systemet dersom ansiktet allerede er registrert. En pc som skal brukes av flere, kan lagre flere ansikter.

Veriface i fasen der brfukeren registrerer sitt ansikt.
Veriface i fasen der brfukeren registrerer sitt ansikt.

Veriface ble opprinnelig lansert av Lenovo i januar 2008. Ulike brukerfora gjenspeiler at teknologien ikke er godt likt av alle, men klagene synes å være forholdsvis få. Påloggingen påstås av noen å ta stadig lenger tid, andre sier de må passe på å gre seg på en bestemt måte for at pc-en skal slippe dem inn.

Lenovo forklarer at Veriface ikke passer til bedriftsmarkedet, men er beregnet på å la «den interaktive, musavhengige generasjonen dyrke sin latskap mens de enkelt hopper fra det ene sikre nettstedet til det neste».

Veriface i fasen der pc-en kjenner igjen brukerens ansikt.
Veriface i fasen der pc-en kjenner igjen brukerens ansikt.

En annen sikkerhetsegenskap er «OneKey» som tilbyr enkel sikkerhetskopiering og gjennomretting, også når maskinen er slått av.

En interessant egenskap er «DirectShare»: Det lar Lenovo-maskinen opprette en direkte forbindelse til en hvilken som helst annen maskin over et lokalt trådløst nett, eventuelt over et vanlig kablet LAN. Poenget er å kunne dele filer og synkronisere mapper uten å ta omveien om selve Nettet.

De nye Ideapad-ene omfatter en netbook (S10-3s) på 1,1 kilogram med 10,1 tommers skjerm til 3825 kroner, en enhet på 1,4 kilogram med 11,6 tommers skjerm til 6990 kroner (U160) og en multimedia bærbar med Nvidia-grafikk og 15,6 tommers skjerm, som veier 2,4 kilogram og koster fra 8850 kroner. Alle har Windows 7, Intel-prosessor, tastatur i full størrelse og kommer i butikkene fra 15. august. De to siste har HDMI-utgang.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.