Lotus reviderer lisenspolitikken

Lotus Europa-sjef Pierre van Beneden lover i et intervju med digi.no at deres Client Access License (CAL) forsvinner for enkelte kundegrupper, der iblant medier på nett.

Lotus Europa-sjef Pierre van Beneden lover i et intervju med digi.no at deres Client Access License (CAL) forsvinner for enkelte kundegrupper, der iblant medier på nett.

Lotus har møtt kraftig kritikk etter at de innførte en lisenspolitikk som sier at det må betales en lisensavgift for alle registrerte brukere, uansett hvilken klient de bruker. Lotus har i de siste versjonene av Lotus Notes og Domino gjort mer og mer av den funksjonaliteten som ligger i Notes-klienten klient-uavhengig. I Domino R5 er dette så gjennomført at det nesten er likegyldig om du bruker en Notes-klient eller en web-leser for å skaffe deg adgang til bedriftens data.

Denne kjekke åpenheten har imidlertid sine ulemper. Når store bedrifter, eksempelvis de mer enn 100.000 Notes-brukerne i ABB, plutselig kan bruke web-leseren som klient, fordunster et solid inntektsgrunnlag for Lotus. ABB og andre storbrukere kunne greid seg med server-lisenser, og bruke Microsofts- og Netscapes web-lesere som klienter.

Derfor innførte Lotus en ny lisensieringspolitikk. Nå må det betales lisens for alle registrerte brukere som får adgang til en Domino-server, selv om brukeren ikke benytter Notes-klienten. I praksis innføres det en lisensplikt for alle som registreres i navn- og adresseboken i Notes.

- Dette passer for de fleste kunder, men vi innser at det slår urimelig ut for andre typer brukere, sa europasjef Pierre van Beneden i et intervju med digi.no i forrige uke.

- Derfor kommer vi til å droppe dette kravet for enkelte typer virksomheter, som for eksempel internettaviser som bruker Domino-teknologi.

digi.no bruker Lotus Domino som publiserings- og databaseplattform, og ville, dersom dagens politikk ble opprettholdt, blitt tvunget til å betale avgifter for titusenvis av lesere dersom avisen velger å åpne for frivillig eller tvungen registrering av lesere.

Til toppen