BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lotus taler Javas sak

I sitt innledningsforedrag til Comdex Spring-utstillingen som åpnet i Atlanta i går, appellerte Lotus-sjef Jeff Papows til alle om å gå inn for 100 prosent ekte Java, og avvise blandingsproduktet fra Microsoft.

Eirik Rossen
3. juni 1997 - 14:05
Lotus-sjef Jeff Papows.
Jeff Papows

På nytt samles verdens databransje i Atlanta, Georgia, USA. Comdex går samtidig med et arrangement kalt Windows World. Det forventes 100.000 besøkende før portenes stenges torsdag kveld amerikansk tid. Åpningsforedraget ble holdt av Lotus-sjefen Jeff Papows mandag kveld norsk tid. 24 timer seinere bestiges talerstolen av Bill Gates, han vil sikkert slå hardt tilbake mot Papows hjertesak.

- Java er ikke bare et språk, understreket Papows. - Det er et universelt miljø for en applikasjonsrenessanse i vår industri. Java er vårt siste og beste håp for et gjenopplivet miljø der programmer kan skrives en gang og kjøres overalt på tvers av alle plattformer. Kaster vi bort denne sjansen, slik vi kastet bort Unix, vil det gjøre oss alle til store tapere.

Konvergens er et viktig stikkord ved Comdex. En form for konvergens er den Larry Ellison og Ted Turner framhever når de markedsfører samarbeidet mellom Oracle og CNN for å smelte tv og Internett sammen. Papows' konvergens gjelder meldingsformidling, gruppevare og Web, som vil fremme samarbeidende databehandling mellom bedrifter - og det blir nærmest ingen grense for hvor stort intranett, ekstranett og elektronisk handel kan bli.

Vilkåret for å realisere dette, ifølge Papows, er at alle står imot fristelsen til å lage små proprietære forbedringer av Java. Det er derfor han maner fram Unix som et spøkelse som aldri må gjentas. Programvareindustrien må aldri mer dele seg i to - med en mammut på den ene siden og en kranglevoren lemenflokk på den andre.

- Krev at standarden holder seg til 100% Pure Java, ikke en menighetsimplementering som gir fordeler til den ene eller den andre parten.

Papows er redd for at mulighetene som ligger i moderne objekt-teknologi kan skusles bort som følge av manglende standardisering. Han mener at programvareleverandører må standardisere på et grensesnittdefinerende språk for objekter og på Internet Foundation Class-bibliotek, i motsetning til Microsofts Application Foundation Class-bibliotek.

Mange frykter at Java-programmer kan gi dårlig ytelse. Papows sa at Intel-sjef Andrew Grove og Apple-sjef Gil Amelio begge hadde forsikret ham at moderne prosessorer ville gi Java-applikasjoner optimal behandling.

Lotus-sjefen lanserte et nytt begrep - "market-facing systems" eller markedsvendte systemer - for å betegne interaktive web-baserte applikasjoner som vil knytte selskap og marked sammen slik at de aller minste blir like globalt tilgjengelige som de største.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.