BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover Android 3.0 til mobiler

Men Sony Ericsson hisser på seg eksisterende smartmobil-kunder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2011 - 10:48

Sony Ericsson presenterte under CES-messen i forrige uke den kommende Android-mobilen Xpreria arc. Selskapet overrasket de fleste ved å fortelle at mobilen vil bli utstyrt med Android 2.3 «Gingerbread», den hittil nyeste versjonen av Android. Først nylig ble selskapets eksisterende modeller oppgradert til Android 2.1, etter å ha benyttet Android 1.6 siden lanseringen.

Det har også blitt vist fram en Xpreria arc med en uferdig utgave av Android 2.4.

Til TechRadar opplyser Sony Ericssons Nathan Vautier at Android 3.0 «Honeycomb», som så langt bare har vært omtalt i forbindelse med nettbrett, også vil komme i en smartmobilutgave. Vautier lover dessuten at Xpreria arc vil bli oppgradert til Android 3.0 når denne blir tilgjengelig. Ryktene om at Honeycomb krever tokjernet prosessor har dessuten blitt avkreftet av Google.

Ifølge TechRadar skyldes Sony Ericssons sendrektighet med å gjøre nye Android-versjoner tilgjengelig for selskapets eksisterende modeller, inkludert Xpreria X10-familien, en tett kobling mellom operativsystemet og brukergrensesnittet TimeScape.

Fra og med Xpreria arc har selskapet løst dette problemet.

– Vi er fullt klar over utfordringene i 2010 hvor vi har vært sene med å oppdatere telefoner til den nyeste tilgjengelige versjonen av Android. Tanken er å bli svært mye raskere i framtiden, siden du mister tyngde dersom du ikke holder tritt med oppgraderingene, selv om du har et produkt som ser flott ut, sier Vautier.

Dagens Xperia-mobiler

I utgangspunktet er dette positive signaler, men Sony Ericsson greier samtidig å hisse på seg mange av de eksisterende kundene.

Selskapet har nemlig gjort det klart at ingen av dagens Xperia-modeller vil bli oppdatert til Android 2.2 eller nyere.

– Avgjørelsen er basert på at vi mener en oppdatering av det underliggende kjerne-OSet ikke vil føre til noen drastisk forbedring av brukeropplevelsen med dagens maskinvareplattform. Vi mener at dagens Xperia-familie med Android 2.1, kombinert med våre proprietære oppgraderinger og unike maskinvare, leverer en brukeropplevelse som er på høyde med, og i mange tilfeller bedre enn, en standardinstallasjon med Android 2.2, skriver Sony Ericssons Rikard Skogberg.

Han lover dog at det vil komme oppdateringer til disse mobilene, som skal gi mobilene ny funksjonalitet. Dette inkluderer multitouch-støtte til Xperia X10. Disse oppdateringene skal komme i løpet av dette kvartalet.

Sony Ericssons Xperia X10-familie med smartmobiler vil aldri få offisiell støtte for Android 2.2 eller nyere. <i>Bilde: Sony Ericsson</i>
Sony Ericssons Xperia X10-familie med smartmobiler vil aldri få offisiell støtte for Android 2.2 eller nyere. Bilde: Sony Ericsson

Innlegget har ført til kraftige reaksjoner fra mange kunder. Det er spesielt påstanden om at Android 2.2 ikke vil tilføre mobilene noen større forbedringer i brukeropplevelsen, som har fått folk til å tenne.

I en kommentar til kunngjøringen skrevet av saltorio, listes det opp en del av funksjonaliteten som introduseres med Android 2.2, inkludert Apps2SD, JIT-kompilator, JavaScript-motoren J8, støtte for Adobe Flash og AIR, støtte for OpenGL ES 2.0 og mulighet for å bruke mobilen som et WLAN-aksesspunkt. saltorio spør om dette ikke er funksjonalitet som vil være ettertraktet blant Xperia-brukerne.

Brukere av mange Android-mobiler kan ofte ta i bruk uoffisielle Android-installasjoner til sin mobil. Dermed har brukerne mulighet til å oppgradere til en nyere utgave, uavhengig av når eller om mobilleverandøren velger å utgi oppgraderingen. Men i motsetning til mange av de andre leverandørene av Android-mobiler, har Sony Ericsson etter alt å dømme valgt å kryptere «boot loaderen». Dette gjør det vanskeligere for brukerne å ta i bruk en uoffisiell Android-installasjon, nå som ønsket om å kunne gjøre dette blir stadig økende.

Google virker også noe misfornøyde med at enkelte mobilleverandører velger å hindre brukerne i å få root-tilgang og mulighet til å installere andre Android-utgaver.

I et blogginnlegg skriver Nick Kralevich, en tekniker i Googles Android Security Team, at begge Nexus-mobilene har blitt designet for å gjøre det enkelt å ta i bruk modifiserte utgaver av operativsystemet.

– Dessverre, inntil operatører og leverandører tilbyr en enkel måte å låse opp enhetene på, vil det være en naturlig spenning mellom rooting- og sikkerhetsfellesskapene. Vi håper at operatørene og leverandørene erkjenner dette og ikke tvinger brukerne til å velge mellom åpenhet og sikkerhet for enheten. Det er mulig å designe teknikker for opplåsing som beskytter integriteten til mobilnettverket, rettighetene til innholdsleverandører og rettighetene til applikasjonsutviklere, samtidig som at brukerne gis valgmuligheter. Brukerne bør ikke forlange noe mindre, skriver Kralevich.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.