WINDOWS SUBSYSTEM FOR LINUX

Lover bedre Linux-integrasjon i Windows 10

Tar i bruk en egen filserver.

Linux-støtten i Windows 10 har noen mangler. Nå skal i alle fall én av disse rettes.
Linux-støtten i Windows 10 har noen mangler. Nå skal i alle fall én av disse rettes. Skjermbilde: Simon Budig. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. feb. 2019 - 10:38

Selv om Windows Subsystem for Linux (WSL), altså muligheten til å kjøre Linux-distribusjoner inne i Windows, har vært tilgjengelig i flere år nå, så har løsningen fortsatt flere svakheter. Den ene handler om tilgangen til det andre operativsystemets filer. 

Mens det er i utgangspunktet er uproblematisk å bruke verktøy og applikasjoner i Linux-delen til å redigere filer i Windows-delen, er ikke det motsatte like greit. 

Advarer

Faktisk advarer Microsoft sterkt mot at Windows-verktøy og -applikasjoner brukes til å redigere Linux-filene. Gjøres dette, risikerer man å måtte installere hele Linux-miljøet på nytt. 

Årsaken er knyttet til metadataene i hver av filene og mappene. Dette inkluderer tidsstempler, eierskap, rettigheter og annet. Hvordan disse metadataene er formatert og brukes, er forskjellig mellom Windows og Linux. 

WSL er lagt for å kjøres i et Windows-miljø, men det meste av Windows 10 er ikke lagd for å vite noe om Linux. I alle fall har det vært slik fram til nå. 

Filutforskeren

I neste versjon av Windows 10, som kommer denne våren, vil det bli mulig å bruke i alle fall Filutforskeren i Windows 10 til å opprette og redigere filer som tilhører WSL.

Blant annet fordi Linux-filsystemene ligger litt vanskelig tilgjengelig i Windows-filsystemet, anbefaler Microsoft at Filutforskeren startes fra Linux-skallet, ved å taste inn «explorer.exe . ».  Da startes Filutforskeren i den samme mappen som den man er i i Linux-skallet.

Filutforskeren i Windows 10 viser filer i Windows Subsystem for Linux, sammen med en kontekstmeny.
Filutforskeren er blant verktøyene som snart skal kunne brukes for å endre filene i Windows Subsystem for Linux. Skjermbilde: Microsoft

All vanlig funksjonalitet i Filutforskeren skal fungere, inkludert dra-og-slipp, kopiering og kontekstmenyen. 

Det vil også være mulig å aksessere Linux-filene fra kommandolinjeverktøyene i Windows. Linux-filene vil da være tilgjengelige via av stien \\wsl$\<navnet på distribusjonen> .

Windows PowerShell med tilgang til filene i Windows Subsystem for Linux.
Slik finner man Linux-filene fra PowerShell. Skjermbilde: Microsoft

Filserver

For å få til alt dette, er det tatt i bruk en intern filserver som er basert på protokollen 9P. Det er Windows som er klienten. Kommunikasjonen mellom klient og server skjer over AF_UNIX-sockets. 

Les også: Windows 10 får enda flere «Unix-verktøy»

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.