FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover brenselcelle til mobil innen ett år

Minst to produsenter varsler et kommersielt produkt innen neste årsskifte.

1. des. 2008 - 14:27

En gjennomgang gjort av telegrambyrået Associated Press tyder på at minst to produsenter vil ha brenselcelleladere for mobilt utstyr innen utgangen av 2009: Fuel-cell powered devices getting closer.

De to selskapene, Lilliputian Systems og MTI Micro Fuel Cells, har grunnleggende sett samme idé. Begge satser på enheter på størrelse med en tjuepakning sigaretter, og koples til en mobil enhets USB-utgang. Løsningen til MTI Micro ble omtalt av digi.no i sommer. Cellen til MTI Micro går på metanol, mens den til Lilliputian går på butan, den samme gassen som driver lightere.

    Les også:

Ideen er altså ikke i første omgang å lage brenselcelle enheter som kan erstatte mobile apparaters batterier direkte, men heller gassdrevne ladere som kan fylle en mobiltelefon, en musikkspiller eller en GPS med ny energi, uten at man er avhengig av en veggkontakt for elektrisk strøm.

Lilliputians butandrevne lader vil dessverre ikke kunne fylles opp like lett som dagens lightere, går det fram av materiale på selskapets nettsted. I stedet vil man måtte kjøpe små butanpatroner. En butanpatron som rekker til å lade en typisk mobiltelefon rundt 20 ganger, vil koste anslagsvis fire dollar. Selve laderen antas å kunne prises til rundt 200 dollar.

MTI Micro har arbeidet med brenselcelleladere siden 2000, og hadde opprinnelig tenkt å få ferdig et kommersielt produkt i løpet av 2004. Selskapet har vært plaget av kapitalmangel og av at et partnerskap med batteriprodusenten Duracell strandet nylig. Deres primære mål er å lage brenselceller som kan erstatte batterier fullt og helt. Brenselcelleladeren som de regner med å få på markedet innen utgangen av 2009, betraktes som et første skritt på den kommersielle veien. De har fått på plass nye partnerskal, blant annet med Samsung.

En utfordring for Lilliputian og MTI Micro er å lage enheter som egner seg til masseproduksjon. Begge satser på å bygge brenselcellene som spesielle elektroniske brikker. MTI Micro, som har varemerket sin teknologi under navnet «Mobion», satser på brikker (bildet) med et volum på ni kubikkcentimeter og en vekt på under 30 gram. De vil kunne levere 1,4 wattimer strøm per kubikkcentimeter brensel.

MTI har utviklet to prototyper på brenselceller som helt erstatter batterier, en for speilreflekskamera og en for mobiltelefoner.

Enheten for speilreflekskamera kunne levere dobbelt så mye strøm som et tilsvarende batteri. Teknologiske forbedringer gjør at MTIs batterierstattere holder tre ganger så lenge som et batteri. Målet er å gjøre varigheten ti ganger så lang. Og mens et batteri trenger lading fra strømnettet, kan MTIs brenselceller «lades» bare ved å sette inn en ny metanolpatron.

Lilliputian sier de utviklet sin første prototyp i juni i år, etter planen, og at de er i ferd med å teste ut ulike apparater og forhandle fram avtaler med partnere som kan bidra til å kommersialisere produktene.

Teknologien er varemerket som «Silicon Power Cell». De regner med at kunne utvikle batterierstattere som varer 20 til 40 ganger lenger mellom hvert påfyll av butan som et tilsvarende batteri mellom to ladninger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.