Lover søke-revolusjon

En gruppe utviklere skal lage neste generasjons kraftige søkeverktøy, basert på fildelingsprogrammet Gnutella.

En gruppe utviklere skal lage neste generasjons kraftige søkeverktøy, basert på fildelingsprogrammet Gnutella.

Gnutella Next Generation kaller de seg, og med Gnutella som grunnlag skal de utvikle en åpen søketeknologi som de mener tilhører neste generasjon av datanettverk.

Gruppen mener 'gPulp' (general Purpose location protocol) vil være mye mer effektivt enn dagens søkemotorer, skriver Wired News.

"gPulp vil være et allstedsnærværende, åpent, gratis og kraftig verktøy som vil la brukerne finne alt, på et hvilket som helst nettverk sier utviklergruppens talsmann Sebastien Lambla til nyhetstjenesten.

Likheten med Gnutella ligger i at nettverket er distribuert som server/klient og ikke sentralisert i noen server, så etthvert søk med gPulp vil foregå i sanntid over et nettverk heller enn i et søkeselskaps database over sider de har indeksert.

Det betyr at alle data som finnes på nettverket vil bli tilgjengelig gjennom gPulp-vinduet, og behovet for å lete i flere søkemotorer forsvinner, mener utviklerne.

- Hvis du for eksempel er på utkikk etter en persons telefonnummer, så må du først gå til en katalogserver, en LDAP-server. Problemet er at det er flere LDAP-servere på nettet, så du må finne hver av dem og søke i hver enkelt. Med gPulp vil hver enkelt server bli sjekket, og når man finner ut hvilken server nummeret ligger på kan man gå inn og hente det gjennom gPulp-vinduet, sier Lambla.

Problemet er at gPulp ikke vil være effektivt hvis ikke programmet spres over hele Internett. Men det tror ikke Lambla vil bli et problem.

- Flere og flere av de store navnene i industrien, som for eksempel Intel, innser at bruker-til-bruker-teknologi har et enormt potensiale og at den vil forandre industrien. De kommer til å være interessert i gPulp.

Programmet skal også få kraftige lokaliseringsverktøy. Dette fordi utviklerne mener det vil bli mer og mer viktig etter hvert som både lamper, kjøleskap og andre 'dingser' blir tilkoblet datanettverk uten å ha et eget domenenavn.

Gnutella NG skal utvikle teknologien, men skal også åpne kildekoden slik at alle andre interesserte kan komme inn og hjelpe til.

Første utkast til koden skal lanseres tidlig neste år, men gruppen vil ikke sette strenge tidsfrister på utviklingen, sier Lambla, som gjerne vil ha inn alle de store IT-aktørene i arbeidet for å skape en ny platform for Internett-søk.

Til toppen