Må i fengsel for Windows-lekkasje

Streng straff for tidligere Microsoft-ansatt.

Må i fengsel for Windows-lekkasje
Tidlige oppdateringer til Windows RT var blant programvaren som ble lekket. Bilde: Marius Jørgenrud

Det skal ikke være lukrativt å lekke ut tidlige versjoner av kommende operativsystem når man jobber i Microsoft. Det har en tidligere ansatt for selskapet fått erfare.

Alex Kibkalo har jobbet for Microsoft i Russland og Libanon, og i 2012 skal han ha lekket uferdige oppdateringer til Windows RT, samt intern utviklingsprogramvare for Microsofts aktiveringsservere. Kibkalo skal ha sendt disse til en fransk blogger, som hevn for dårlig internevaluering fra arbeidsgiveren.

Han skal også ha oppfordret bloggeren til å lage en falsk aktiveringsserver med hjelp fra en hacker.

Den franske bloggeren skal ha forsøkt å verifisere hvorvidt utviklingsprogramvaren var ekte, og vedkommende som ble kontaktet for verifisering varslet i stedet Microsoft. Microsoft satte deretter i gang en egen etterforskning i september 2012.

Denne etterforskningen ble kontroversiell i seg selv, da Microsoft gjennomgikk private Hotmail-utvekslinger til den franske bloggeren, noe som førte til at også Kibkalo ble identifisert. Kibkalo ble konfrontert med anklagene og følgelig oppsagt. Han ble videre arrestert av FBI.

I etterkant av dette forklarte Microsoft at det å gå gjennom privat epost var et unntak, gjennomført med ytterst forsiktighet. Selskapet lovte også mer gjennomsiktighet skulle en lignende situasjon oppstå i fremtiden.

Saken fikk en avslutning forrige uke, da Kibkalo ble dømt til tre måneder i fengsel og må betale avgifter på 100 dollar.

Kibkalo har besvart avgjørelsen med et håndskrevet brev til dommeren, der han blant annet innrømmer at han har lært en lekse, at han har tenkt gjennom hvordan man skal behandle intern informasjon, og at han planlegger å skrive en bok om sine opplevelser, som forhåpentligvis vil få flere til å vurdere temaet. Han ønsker også å fortsette å jobbe med datasikkerhet.

    Les også: