Mac-brukere er snillere enn alle andre

Det finnes knapt virus for Mac-plattformen. For Linux finnes det noen små-ormer, Solaris har én plageånd, og Windows har en million plageånder. Er det fordi Mac-brukere er snillere med hverandre?

OK, det er kanskje å dra det litt langt å si at Mac-brukere er snillere enn alle andre. Men det er i alle fall sikkert at det utvikles nesten mistenkelig lite ondsinnet kode for Apples operativsystem. Og mange av de virusene som finnes, er ikke laget for å smadre harddisker eller massesende seg selv til hele verden - de bare kopierer seg selv og viser kanskje en beskjed eller lager en lyd, og så kan de få maskinen din til å krasje, kanskje.

- Det er fremdeles veldig overvekt av MS-Windows basert malware. Imidlertid, selv om Linux og Unix får liten oppmerksomhet, er det faktisk
endel ormer ute og går der også, forteller virusanalytiker Snorre Fagerland.
De mest utbredte er Ramen, Adore, og Lion, som alle bruker forskjellige sikkerhetshull til å bryte seg inn på en Linux-boks, for så å lete opp andre Linux-maskiner. Ondsinnet programvare på disse platformene har tradisjonelt vært knyttet til hackverktøy og ormer, og i mindre grad tradisjonelle virus.


Grunnen til dette, forteller Fagerland, er til en viss grad å finne i arkitekturen til disse operativsystemene - Linux er mer heterogen, kode kompilert på en maskin kan ikke umiddelbart bæres over på en annen Linux og virke. Imidlertid finnes det ekte Linux filvirus - rundt omkring 20-30 stykker skulle jeg tro. Disse sprer seg (foreløpig) dårlig og bør ikke være noen "in the wild" trussel, sier han.

- En orm vi faktisk ser endel av - kanskje fordi den er så plagsom - er Solaris-ormen SunOS/BoxPoison, eller Sadmind som den også kalles (Norman kaller den ikke Sadmind ettersom Sadmind er et kommersielt produkt). Denne ormen ser vi i noen grad fordi den hacker NT-IIS servere og erstatter noen websider.

Men Mac-brukerne blir stort sett spart for trøbbel.

- Når det gjelder Mac, så er den nesten forbausende stille. Vi har selvfølgelig makrovirusproblemet der også, fordi MS har portet Office-produktene til MacOS, så en kan ikke si at Mac er upåvirket. Overgangen til OS X har hittil ikke gitt noen endring i dette bildet, forteller Fagerland.

En ivrig Mac-bruker, som blant annet har dekket MacWorld for digi.no ved en rekke anledninger, har en annen teori:

- Vi Mac-brukere er ikke heldige. I vår kultur finnes det færre folk som liker å ødelegge for andre. Tross alt måtte vi gå mot strømmen og den jevne hop for å skaffe oss vår utvalgte maskin. Det er med andre ord et bevisst valg gjort av bevisste brukere, hevder Arild Eugen Johansen, arkitekt, designer og Mac-entusiast.

Til toppen