Mac-orm gjør liten skade

Simpson-ormen kunne ha gjort nesten like mye skade som ILOVEYOU. Hvis bare Apples Macintosh-maskiner hadde hatt markedsandel på 95 prosent...

En orm som reklamerer for ukjente Simpson-episoder, skulle egentlig ha utløst nesten samme kaos som ILOVEYOU-ormen.

Det eneste som hindret dét i å skje, er at Apple Macintosh-maskiner, som Simpson-ormen er skrevet for, ikke har samme utbredelse som Windows, som vanligvis blir utsatt for ormer og virus.

- Ormen installerer seg selv i oppstartsmappen, så den prøver å kjøre seg selv om og om igjen, sier systemkonsulent Erik Wulff i Officeline.

Deretter starter den Microsoft Outlook eller Entourage, og prøver å sende seg selv til alle i adresseboken. Andre e-postklienter påvirkes ikke.

Wulff har ikke hørt om så mange tilfeller av ormeinfeksjon, og antivirus-selskapene F-Secure og Symantec beskriver både faren og spredningen som lav.

- Ormen er laget i AppleScript, og heldigvis er filen read-only. Dermed kan ikke andre gå inn og se hvordan den fungerer og eventuelt manipulere det, sier Wulff.

- Det er første gang jeg har hørt om en AppleScript-orm, ellers har det vært endel virus og det problemet med Word-makro, legger han til.

Ormen reklamerer med tidligere uutgitte Simpsons-episoder, og krever at brukeren klikker på et vedlegg for å kunne kjøre.

Windows-ormer har det med å fylle opp e-postservere når de først eksploderer. Ifølge CNet har Apple fem prosent markedsandel, mens Windows holder rundt 95 prosent, ifølge offisielle statistikker.

Til toppen