Mac OS støtter ikke redigering i arabisk og hebraisk

Mac-brukere i land med høyre-til-venstre skriftspråk, kan ikke bruke Office. Microsoft skylder på mangler i Mac OS.

Det britiske nettmagasinet The Register har dratt i gang en diskusjon om hvor ille det er for brukere i blant annet Israel og arabiske land at Microsoft-programmer for Mac-plattformen ikke håndterer skriftspråk som hebraisk og arabisk, som leses fra høyre til venstre. På Windows-plattformen er ikke dette noe problem. Det norske nettleserselskapet Opera kastet seg nylig inn i debatten, og forpliktet seg til å levere høyre-til-venstre-støtte i kommende versjoner av Opera for Mac. Internet Explorer for Mac håndterer ikke høyre-til-venstre språk.

Les også

The Register offentliggjorde i går en tilbakemelding fra Kevin Browne, sjefen for Microsoft-avdelingen som lager programvare for Mac. Browne peker på at Mac OS X, gjennom støtte for Unicode, det internasjonale 16-biters tegnsystemet som gjengir alle menneskehetens skrifttegn, har lagt et viktig grunnlag for støtte til skriftspråk som ikke bygger på det latinske alfabetet. Dessverre, ifølge Browne, har Apple implementert Unicode "på en måte som Office ikke kan støtte." Hva som egentlig ligger i det, er uklart, siden Office for Mac lar deg faktisk skrive arabiske og hebraiske tegn. Problemet er at tegnene må skrives fra venstre til høyre, mens språkene leses fra høyre til venstre.

Han legger til: "Vi arbeider med Apple for å få den støtten vi trenger i systemet, og vil kommentere dette etter hvert. Vi har ikke spesifikke planer om å legge inn støtte for høyre-til-venstre-redigering."

Her er vi antakelig ved kjernen. En nettleser trenger ikke støtte for høyre-til-venstre-redigering, i motsetning til Office-programmene der dokumenter ikke bare skal leses, men også skapes. Microsoft venter at operativsystemet skal tilby støtte for høyre-til-venstre redigering.

Det går nå et begrunnet rykte om at Mac OS X versjon 10.2 vil gjøres kommersielt tilgjengelig allerede i august, og kunngjøres offisielt på MacWorld i New York i annen halvdel av juli.

Les også

Et viktig spørsmål er da: Vil Apple bygge inn støtte for høyre-til-venstre-språk i denne oppgraderingen?

The Register skriver at de har hørt fra flere kilder de iste dagene at så vil faktisk skje, og legger til at en av disse kildene er pålitelig.

Browne ber om tilbakemeldinger i sakens anledning, både til seg selv på mactopia@microsoft.com, og til Apple. Brownes tilbakemelding til The Register er gjennomsyret av prinsippet om at hans avdeling ikke vil gjøre noe som ikke lønner seg. Kommer det tilstrekkelig mange tilbakemeldinger, kan arabiske og hebraiske brukere synliggjøre hvor lønnsomt det kan bli å gi noen hundre millioner mennesker anledning til å skrive på en Mac.

Til toppen