BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Mac OS X kan få stemmestyrt assistent

Siri-aktig teknologi avslørt i patentsøknad.

Det er foreløpig uvisst om en Siri-løsning virkelig kommer til OS X, men patentsøknaden viser til noen spennende ideer.
Det er foreløpig uvisst om en Siri-løsning virkelig kommer til OS X, men patentsøknaden viser til noen spennende ideer. Bilde: Thomas Marynowski
8. aug. 2014 - 08:51

Den digtale assistenten Siri har vært tilgjengelig på nye iPhone-modeller siden høsten 2011, og har siden den tid nådd øvrige moderne iOS-enheter til Apple.

Assistenten har imidlertid vært fraværende fra selskapets mer tradisjonelle datamaskiner, noe som kan være i ferd med å endre seg.

En 92 sider lang patentsøknad har nemlig blitt publisert av det amerikanske patentkontoret (via Apple Insider), og denne beskriver i detalj hvordan en teoretisk Siri for Mac OS X kunne fungere.

Funksjonaliteten til assistenten (navnet Siri brukes ikke i dokumentet) er ikke ulik Siri på mobile enheter, ideen er fortsatt å bruke stemmestyring for å aktivere applikasjoner, søke, mate inn eller hente data.

Konsepttegning som viser hvordan Siri kan fungere på Mac. <i>Bilde: United States Patent and Trademark Office</i>
Konsepttegning som viser hvordan Siri kan fungere på Mac. Bilde: United States Patent and Trademark Office

Teknologien i bakgrunnen skal også fungere tilsvarende, med en server Siri kobler seg opp mot via nettet. Assistenten kan tydeligvis enten kjøre i bakgrunnen kontinuerlig, eller aktiveres via spesifikke musebevegeler eller taster.

Ideen er tydeligvis at den økte datakraften i en fullverdig datamaskin kan brukes til å utvide det tradisjonelle bruksmønsteret til Siri, for eksempel kan stemmestyring brukes i samarbeid med musen. Musepekeren vil da etterligne funksjonaliteten til en berøringsskjerm, der man kan dra filer og mapper inn på Siri-ikonet, og be Siri utføre spesifikke operasjoner med stemmen. Et eksempel som brukes er sortering av dokumenter med stemmen, eller organisere filer i Finder. Patentsøknaden viser til en rekke slike scenarioer.

Slik kan man kanskje dra filer til Siri. <i>Bilde: United States Patent and Trademark Office</i>
Slik kan man kanskje dra filer til Siri. Bilde: United States Patent and Trademark Office

Mac-versjonen av Siri kunne også fungert som en «ekstra hånd» - patentet viser til hvordan man kan be Siri legge til bilder til et dokument mens man skriver det - uten å måtte selv avbryte skrivingen og lime inn bildene med museklikk. Andre muligheter er å utføre funksjoner som å skalere flere bilder samtidig, legge inn merkede filer i én mappe og gjøre om tale til tekst.

Mac OS X har per i dag noen begrensede stemmemuligheter, som diktering. Det ser ikke ut til at funksjonaliteten blir rikere med det aller første - kommende OS X Yosemite (lanseres til høsten) har foreløpig ingen referanser til Siri. Hvis patentsøknaden i det hele tatt blir virkelighet, kan det altså drøye en stund.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.