MacOS X Server tilgjengelig i februar

Apples nye operativsystem tar sikte på å gjøre de nye G3-maskinene til allsidige og lettbrukte tjenere, utstyrt med blant annet webtjener og Java.

Apple-sjef Steve Jobs lovet i sin innledningstale på Macworld-utstillingen i San Francisco tirsdag at klientutgaven av Mac OS X (romertall ti) ville komme innen utgangen av året. At tjenerutgaven gjøres tilgjengelig allerede i februar, varsler en langt mer bevisst innsats fra Apples side i å tenke helhetlige systemer.

Operativsystemet vil gjøre de nye Mac-ene til gangbare tjenere i en rekke miljøer. Foruten egenskaper som booting av Mac-klienter fra tjeneren, integreres også Apaches webtjener, applikasjonstjeneren WebObjects, Unix-varianten BSD 4.4 samt Java.

I sin presentasjon la Jobs størst vekt på de funksjonene som har med Apple-klienter å gjøre. Samtidig tyder egenskapene på at nye Mac-tjenere kan vurderes brukt også i heterogene miljøer, med en blanding av Unix, Mac og tynne Java-baserte klienter.

Et viktig moment er å overbevise utdanningsmarkedet om nytten av å ta i bruk det nye tjenersystemet. Demonstrasjonen her var interessant. Inn på scenen trillet en gigantisk hylle med 49 diskløse iMac-er. På få sekunder hadde samtlige blitt tildelt både operativsystem og hver sin videoapplikasjon av G3-tjeneren. I PC-verden har slikt vært kjent i over to år. Men hos Mac er dette nytt, og nettadministratorer bør hilse en slik forenkling av oppstart og vedlikehold velkommen.

MacOS X Server er foreløpig priset til 995 dollar. Lisensen gjelder per tjener, uavhengig av tallet på klienter.

Til toppen