BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Man har alltid behov for mer lagringsplass

Fujitsu lanserer nytt hyperskalerbart lagringssystem.

Rimeligere, mer romslig og sikrere - Fujitsu er helt klart fornøyde med nye Eternus CD10000 S2.
Rimeligere, mer romslig og sikrere - Fujitsu er helt klart fornøyde med nye Eternus CD10000 S2. Bilde: Fujitsu
1. okt. 2015 - 14:07

BRYN/OSLO (digi.no): Det er ikke akkurat en overdrivelse å si at behov for datalagringskapasitet er stadig større, den enorme veksten i mengden bilder, video og annet innhold som brukerne krever rask tilgang til krever stadig mer effektive og rimelige løsninger.

Fujitsu forsøker å ta tak i dette med sin nye variant av Eternus CD10000, et hyperskalerbart lagringssystem som opprinnelig ble lansert i fjor. I dag snakker selskapet om den andre generasjonen CD10000, som skal ta tak i noen av svakhetene med forgjengeren.

Les også: Lover ekstrem fart med nye SSD-er

Eternus er basert på et åpen kilde-system kalt Ceph, og denne løsningen lover nesten ubegrenset lagring og enkel utvidelse av denne lagringen samtidig som det loves null nedetid.

Den nye generasjonen åpner for flere forbedringer sammenlignet med forrige variant.

Eternus-systemet er basert på noder der nye noder settes inn for å skalere lagringsplassen oppover, og nye nodevarianter får plass til opptil 60 terabyte med i en enhet, noe som reduserer den fysiske plassen som kreves.

Det finnes også nye typer noder – såkalte «Flex nodes» og «Density nodes», som gir bedre ytelse, bedre skalering og er optimale for å lagre mye data på minst mulig plass og lavest mulig kostnad per terabyte. Fujitsu skiver i pressemeldingen at prisingen ender på mellom 0,007 og 0,013 Euro per gigabyte per måned.

Alltid oppe

Eldre noder kan også byttes ut med noder av ny generasjon uten nedetid, noe som muliggjøres av Ceph-programvaren. Det finnes mekanismer som lagrer kopier av data fortløpende, slik at tilgangen er kontinuerlig. Det er maksimalt plass til 240 noder. Det minste man starter med er fire noder, noe som egner seg for mindre bedrifter, da man starter med cirka 180 terabyte med lagring. 50 petabyte er per i dag den øvre grensen for mengden lagring.

Det er ellers mange andre innebygde systemer for automatisering av prosesser, slik at ytelsen blir optimalisert.

Det påpekes at den nye generasjonen er sikrere ved å bruke nye teknologier for å forhindre katastrofer, som kombineres med nye løsninger for enkel gjenoppretting av data.

Den fleksible arkitekturen er perfekt for øyeblikkelig tilgang til data, for eksempel bilder og video. Dette er også noe den norske produktsjefen for lagring hos Fujitsu, Line Meland, bekrefter da vi spør hva slags bedrifter som er den primære målgruppen.

Les også: – Vi kan være med og løfte Norge

– Det er store organisasjoner, og medier, som driver med strømming. De som kjører skyløsninger også, forteller Meland.

Det interessante er at Fujitsu selv betegner den første versjonen av systemet som for kraftig og for rask, og selskapet fant ut at det ikke var behov for det i så stor grad. Behovet er for mer lagringsplass, sier Meland, men til en billigere penge.

Har noen norske bedrifter tatt i bruk forrige generasjon CD10000?

– Jeg må bare innrømme at vi i Norge ikke har hatt noen kunder på det, vi har gitt budsjettinnspill til noen mediebedrifter på hva en sånn løsning vil koste. Open Stack-implementeringen tror jeg det finnes to installasjoner av i Norge.

– Den var nok litt overkill på det norske markedet, det finnes lettere ting å selge, sier Meland.

Større ambisjoner

Vil dere promotere en nye versjonen mer?

– Ja, vi kommer til å bli mer aktive der. Det er et annet prisbilde der, fordi man har gått ned på komponenter. Vi så jo at den forrige generasjonen var for rå, og vanskelig å selge.

Det er blitt solgt mye av det første systemet i større europeiske land, der det gjerne finnes svært store bedrifter med veldig høye krav. Børsen i München er et eksempel Fujitsu gir som en organisasjon som allerede er på banen med Eternus. Tiden får vise hvor godt mottatt den mer effektive oppfølgeren blir.

Eternus CD10000 S2 er tilgjengelig allerede nå i Europa og Nord Amerika.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.