ANALYSER

Mange vil utvikle for nettbrett

Men det ser ikke lyst ut for Nokias mobilplattformer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2011 - 14:18

IDC har i samarbeid med Appcelerator spurt 2235 utviklere som bruke Appcelerators Titanium-løsning om deres interesse for å lage applikasjoner til ulike mobile plattformer.

Det må understrekes av Titanium er et kryssplattform utviklingsverktøy som gjør det mulig lage applikasjoner til blant annet iOS og Android ved å benytte skriptspråk som PHP, Python og Ruby, samt vanlige webstandarder. Ifølge Appcelerator benyttes Titanium av over 100 000 utviklere. Det skal til nå være utgitt over 10 000 Titanium-basert applikasjoner, men dette inkluderer trolig også applikasjoner til pc-er.

Dette kan bety at svarene som har blitt gitt i undersøkelsen, ikke nødvendigvis er de samme som blant utviklere som programmerer direkte mot den enkelte plattform.

iOS for mobiltelefoner (iPhone) er den plattformen som er mest attraktiv å utvikle for. 92 prosent av utviklerne svarer at de er veldig interesserte i å lage iPhone-applikasjoner. Andelen som er veldig interesserte i å lage applikasjoner til nettbrettet iPad, som også er iOS-basert, er noe lavere, 87 prosent.

Selv om iOS har et forsprang, viser tallene at også 87 prosent av de spurte er veldig interessert i å lage applikasjoner til mobiltelefoner for Android. Den tilsvarende andelen som vil lage applikasjoner for Android-baserte nettbrett, er på 74 prosent.

Siden Titanium ikke støtter andre mobilplattformer enn iOS og Android, er det ikke så overraskende at verktøyets brukere ikke har like stor interesse for å utvikle for andre mobilplattformer.

Det er flere av de spurte utviklerne som vil gjerne vil å utvikle for BlackBerry Mobile enn for Windows Phone 7, henholdsvis 38 og 36 prosent. Deretter følger RIMs nettbrett, PlayBook, med 28 prosent, HPs webOS for nettbrett med 16 prosent og webOS for mobil med 13 prosent.

Minst interesse er det for operativsystemene som Nokia satser på, i tillegg til Kindle. Bare mellom 6 og 12 prosent er veldig interessert å i lage applikasjoner for disse plattformene.

Utviklerne har også blitt bedt om å oppgi hva de tror er de viktigste suksessfaktorer for Android på nettbrett og om hvilke forventninger de har til ny funksjonalitet i neste versjon av iPad.

Om Android er det definitivt prisen på nettbrettene som ventes å bli det avgjørende i tiden framover. 57 prosent mener dette. Deretter følger redusert fragmentering og nye maskinvareegenskaper. Introduksjonen av Android 3.0 Honeycomb er det bare én av tre som mener vil være utslagsgivende, til tross for at dette er den første versjonen som faktisk er laget for nettbrett.

Når det gjelder forventningene til «iPad 2», er det kamera de fleste ser mest fram til. Deretter følger USB-kontakt, bedre skjerm (Retina), bedre prosessor og andre skjermstørrelser.

Hele rapporten er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.