KARRIERE

Mark Hurd skjøv ut Oracles nummer to

Den sparkede HP-toppen blir selskapets nestsjef.

7. sep. 2010 - 09:03

Oracle kunngjør at de ansatter HPs nylig avgåtte toppsjef. Mark Hurd blir selskapets nye «co-president». Han får samtidig plass i styret.

Dermed var det hold i helgens spekulasjoner om at den sparkede HP-toppen går over til konkurrenten.

Nå går han inn i det umiddelbare toppsjiktet under Oracle-gründer, toppsjef og hovedaksjonær Larry Ellison. Der vil Hurd jobbe ved siden av nåværende co-president Safra Catz.

Charles Phillips, som inntil i går var co-president sammen med Catz, fratrer samtidig sin stilling og gir bort sin styreplass.

At Phillips er ferdig i Oracle blir oppfattet som den største overraskelsen fra Oracle. Ifølge Larry Ellison ønsket Phillips allerede i desember å gi seg. I en egen pressemelding sier Ellison at han da overbeviste nestsjefen om å bli inntil integrasjonen med Sun var gjennomført.

- Vi vil savne hans kvalifikasjoner og lederskap, men jeg respekterer hans avgjørelse.

Såpeopera

Det er uklart hvor Phillips nå tar veien. Ifølge Wall Street Journal var han tidligere i år aktuell som ny sjef i programvaregiganten CA. Muligheten skal ha røket da det ble offentlig kjent at Oracles daværende nestsjef hadde vært utro mot sin kone.

Fikk sparken

Den siste tiden har vært svært turbulent for Hurd. I forrige måned måtte han gå av som toppsjef i verdens største IT-selskap, Hewlett-Packard. Inntil da var Hurd regnet som en av USAs mest vellykkede toppledere.

Mark Hurds rykte fikk en knekk etter anklager om seksuell trakassering mot en kvinne ansatt i et eventbyrå som HP kjøpte tjenester av. Beskyldningene ble senere avvist i en granskningsrapport.

HP-styret mistet imidlertid tilliten til Hurd da det ble kjent at han hadde brutt med selskapets forretningsmoral. Bakgrunnen for dette er tvilsomme regningsbilag for opptil 20.000 dollar, som Hurd skal ha brukt på å underholde kvinnen med middager og reiser.

- Idioter

Oracle-boss Larry Ellison, som betegner seg som en nær venn av Mark Hurd, rykket raskt ut og kritiserte HP-styret for avgjørelsen.

- HP-styrets personalavgjørelse er den verste siden idiotene i Apple sparket Steve Jobs for mange år siden. Den avgjørelsen nær ødela Apple og ville ha gjort det hvis ikke Steve hadde kommet tilbake og reddet dem, skrev Ellison i et brev til New York Times.

I en pressemelding om Oracles ansettelse av Hurd skryter han uhemmet av kameraten.

- Mark gjorde en fantastisk jobb i HP og jeg forventer at han vil være enda bedre i jobben for Oracle. Ingen annen leder i IT-verdenen har mer relevant erfaring enn han, uttaler Larry Ellison.

På fem år i lederstolen var Mark Hurd ansvarlig for å ha drevet Hewlett-Packard frem til å bli verdens største IT-selskap, foran IBM.

Utfordrer IBM

Det spektakulære Sun-oppkjøpet markerte en helt ny hverdag for Oracle. Aldri før har et ledende programvareselskap kjøpt en stor leverandør av maskinvare. Slik sett ble hendelsen tolket som at Oracle er på spranget til neste divisjon, for å utfordre IT-giganter som HP og IBM.

- Jeg mener Oracles strategi om å kombinere programvare og maskinvare gjør det mulig for Oracle å slå IBM både på bedriftsservere og -lagring. Vi har noen spennende nye systemer som vi vil kunngjøre på Oracles OpenWorld-konferanse senere denne måneden, sier Mark Hurd i pressemeldingen.

Venter søksmål fra HP

Siste ord i denne saken er neppe sagt. En analytiker Wall Street Journal har pratet med sier at det nå er overveiende sannsynlig at Hewlett-Packard vil forsøke å stoppe Oracles ansettelse av Mark Hurd.

- HP har allerede betalt ham godt gjennom en konfidensialitetsavtale, og de kan forvente at denne blir brutt hvis han begynner i Oracle. HP kan dermed saksøke Hurd for langt mer enn de betalte ham for å gå, sier partner Mark Reilly i 3C Compensation Consulting Consortium til avisen.

Fallskjermen fra HP til sin forhenværende sjef kan være verdt opptil 35 millioner dollar, avhengig av selskapets aksjeverdi. Avtalen innholder ifølge WSJ ingen klausuler som hindrer han å begynne i konkurrerende virksomhet, fordi slike bestemmelser er vanskelig å anføre etter juridisk praksis i California.

Derimot skal Hurd ha skrevet under en avtale som forhindrer ham i å avsløre sensitive opplysninger relatert til HP i to år.

Analytikere Wall Street Journal har pratet med mener uansett at ansettelsen av Hurd er et kupp for Oracle.

Kilder:
Oracle
Wall Street Journal
New York Times

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.