BEDRIFTSTEKNOLOGI

Massivt nettbrett-trykk i Vegas

Venter nye tablet-produkter fra over hundre selskaper.

Skjerment til den bærbare pc-en Lenovo IdeaPad U1 Hybrid kalles for LePad Slate og kan brukes separat som et Android-basert nettbrett.
Skjerment til den bærbare pc-en Lenovo IdeaPad U1 Hybrid kalles for LePad Slate og kan brukes separat som et Android-basert nettbrett. Bilde: Lenovo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 2011 - 14:31

Consumer Electronics Show (CES) 2011 i Las Vegas er nå i full gang, og som ventet er det tablets eller nettbrett som dominerer nyhetsbildet. Det virker som om nær sagt alle nå vil forsøke å melke nettbrettmarkedet, som raskt kan bli svært mangfoldig og uoversiktlig.

Til The Inquirer sier Shawn Dubravac, sjeføkonomi i Consumer Electronics Association, som arrangerer CES, at han regner med at over hundre selskaper fra hele verden vil komme med nettbrett-kunngjøringer under årets messe.

Det er vanskelig å danne seg noe komplett bilde av produktene som nå kanskje kommer. Vi skriver «kanskje», for mye dreier seg av papirlanseringer av produkter som verken publikum ikke engang får lov til å ta på og «leke med». I stedet viser både store og små leverandører ofte bare en video av hvordan produktet kan brukes. Begrunnelsen er at brukeropplevelsen ikke på det ønskede nivået ennå.

Dette kan ha sammenheng med at mange av enhetene vil bruke Honeycomb-utgaven av Android, som ennå ikke er ferdig. Det er den dog nødt til å bli i løpet av dette kvartalet, siden flere av aktørene har lovet lansering av Honeycomb-baserte produkter innen utgangen av mars.

Dubravac mener dog at mange av produktene som vises fram, aldri vil komme på markedet. Det var også tilfellet med mange av e-bokleserne som ble vist fram under fjorårets messe.

Ifølge The Inquirer har mange av nettbrett-produktene som nå presenteres, fysiske likheter med Apples iPad. Det gjelder ikke minst skjermstørrelsen på rundt ti tommer. Andre satser på mindre skjermstørrelser, typisk sju tommer eller enda mindre.

Blant produktene som har fått bred oppmerksomhet, er Xoom-brettet til Motorola Mobility. Dette produktet, som er blant dem som skal komme i salg i dette kvartalet, vil være utstyrt med 10,1 tommer skjer, tokjernet Nvidia Tegra 2-brikke klokket til 1 GHz, Android 3.0 Honeycomb og på sikt også mulighet for tilkobling til LTE-basert, mobilt bredbånd fra i alle fall Verizon.

Motorola Xoom framstår som et ganske ordinært nettbrett, men blir blant de første med Android 3.0. <i>Bilde: Motorola Mobility</i>
Motorola Xoom framstår som et ganske ordinært nettbrett, men blir blant de første med Android 3.0. Bilde: Motorola Mobility

Enheten skal kunne spille av video med 1080p-oppløsning via HDMI-utgaven. Den har to kameraer, et på hver side, hvorav det ene skal kunne brukes til å filme med 720p-oppløsning. Den leveres også med en rekke sensorer, inkludert gyroskop, akselerometer og barometer. Batteriet skal ha kapasitet til ti timer avspilling av video. Veksten skal være 730 gram.

I første omgang vil enheten bare selges gjennom Verizon i USA. Det er uklart om eller når den kommer i salg i for eksempel Norge.

Noen aktører, også blant de som i dag er kjent for å levere pc-er og netbooks, forsøker i større grad å skille seg ut fra mengden – i alle fall når det gjelder selve maskinvaren.

Asus har kommet med to nettbrett for brukere med som vil bruke enheten også til å produsere innhold. Dette gjøres ved å utstyre nettbrettet med et fysisk tastatur, noe som de fleste nok vil foretrekker dersom de skal skrive noe mer enn relativt korte meldinger.

Den ene modellen, Eee Pad Slider med 10,1 tommer skjerm, har et tastatur som vanligvis er felt innunder skjermen, men som dras ut og gjøre enheten ganske lik en vanlig bærbar pc. Til tross for dette skal den ikke være tykkere enn 16,7 millimeter når den er slått samme. Veksten skal være på 886 gram.

Asus Eee Pad Slider har et tastatur som kan felles inn bak skjermen. <i>Bilde: Asus</i>
Asus Eee Pad Slider har et tastatur som kan felles inn bak skjermen. Bilde: Asus

Det andre nettbrettet heter Eee Pad Transformer og er egentlig ganske likt som Eee Pad Slider, men i stedet for at man må dra med seg tastaturet hele tiden, kan man koble denne enheten til en dokkstasjon, som riktignok er ekstrautstyr. Selve nettbrettet er 13 millimeter tykt. Vekten, uten dokkstasjonen, skal være 680 gram. Dokkstasjonen skal også bidra til å øke batteritiden til 16 timer.

Asus Eee Pad Transformer kan utstyres med en dokkstasjon som først og fremst er et fysisk tastatur og ekstra batteri. <i>Bilde: Asus</i>
Asus Eee Pad Transformer kan utstyres med en dokkstasjon som først og fremst er et fysisk tastatur og ekstra batteri. Bilde: Asus

Begge maskinene er basert på Android 3.0 og Nvidia Tegra 2. De skal komme i salg i april-mai til mellom 399 og 799 dollar.

Også Lenovo har presentert en enhet som skiller seg litt ut i mengden. Maskinen heter IdeaPad U1 Hybrid og er både en Windows 7-basert minibærbar pc og et Android-basert nettbrett på en gang. Selve nettbrettet, som noe overraskende bare er basert på Android 2.2, kalles for LePad Slate og vil også kunne kjøpes separat. Det har en skjermstørrelse på 10,1 tommer og I videoen nedenfor vises det hvordan man på et øyeblikk kan skifte mellom Windows og Android når brettet brukes som pc-en skjerm, samt hvordan brettet kan løftes ut og brukes separat. Nettbrettet veier omtrent 760 gram, er 1,29 cm tykt og leveres med en Snapdragon-prosessor. Det loves opptil åtte timers batterlevetid for selve nettbrettet.

Denne modellen vil etter alt å dømme bare komme i salg i Kina. Ifølge Adrian Horne, kommunikasjonssjef for Lenovo i Europa, vil selskapet senere i 2011 lansere egne modeller for det vesteuropeiske markedet med funksjoner og brukervennlighet tilpasset dette markedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

En annen måte å skille seg ut i mengden av lanseringer, er kanskje å velge noe annet enn Android som operativsystem. Windows 7 er blant disse.

Asus presenterte nå også modellen Eee Slate EP121, som har både større skjerm og kraftigere prosessor enn de øvrige, noe som nok også er nødvendig når det Windows 7 som benyttes brukes. Operativsystemet tilbyr mer og krever mer enn blant annet Android. Ulempen er selvfølgelig at operativsystemet bare er måtelig tilpasset berøringsskjermer, slik at man i blant må bruke en stylus for markere de mindre elementene i brukergrensesnittet. Dette, kombinert med blant annet høyere vekt og dårligere batteritid, gjør at den blir et helt annet produkt enn det de øvrige vil tilby.

Asus Eee Slate EP121 er basert på Windows 7. Den har støtte for Bluetooth og mulighet for tilkobling av blant annet eksternt tastatur. <i>Bilde: Asus</i>
Asus Eee Slate EP121 er basert på Windows 7. Den har støtte for Bluetooth og mulighet for tilkobling av blant annet eksternt tastatur. Bilde: Asus

Eee Slate EP121 leveres med en tokjernet Intel Core i5-prosessor, opptil 4 gigabyte med minne, 12,1 tommer skjerm, opptil 64 gigabyte med SSD-basert lagringsplass og en vekt på drøyt 1100 gram. Ifølge Amazon.com er batteritiden ikke høyere enn tre timer. Veiledende pris er på mellom 999 og 1099 dollar.

Microsoft har i mer enn ti år snakket om tastaturløse, bærbare pc-er. Selskapet har lansert egne tablet-utgaver av Windows og i flere omganger markedsført slike maskiner sammen med maskinvarepartnere, men etterspørselen har latt vente på seg. Så sent som under CES i fjor stod Microsoft-sjef Steve Ballmer på scenen og viste fra HP Slate, et produkt som etter mye om og men ble lansert utpå høsten. Det er uklart hvor godt denne modellen selger, men det er ventet i HP i framtiden i stedet vil basere denne typen enheter på selskapets eget WebOS.

Windows skal bli mer egnet for nettbrett når Microsoft etter hvert kommer med en etterfølger til Windows 7. Men det skjer trolig først i andre halvdel 2012.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.